Jarle Hammerstad, direktør for bransjepolitikk.

Prisveksten på mat nærmer seg svensk nivå

Prisene på mat og drikke gikk noe ned i oktober sammenlignet med september, men er 13,1 prosent høyere enn oktober i fjor. Prisveksten skyldes økning i en rekke priser, bl.a energi, drivstoff og råvarer. Totalt er konsumprisveksten i oktober 7,5 prosent.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 0,2 prosent fra september til oktober 2022. Fra oktober i fjor til oktober i år har prisene for denne gruppen imidlertid økt 13,1 prosent, som er en økning fra tolvmånedersendringen på 12,1 prosent i september.

 Det er vanlig at matvareprisene faller i oktober, men i år var nedgangen beskjeden sammenlignet med tidligere år. Det har sammenheng med kostnadsøkningene som har preget både mat og drikke-næringen og andre deler av næringslivet de siste månedene. Dagligvarekjedene har siden i sommer mottatt store prisøkninger fra leverandørene knyttet til energi, drivstoff/frakt, gjødsel og råvarepriser. Det har også blitt dyrere å drive butikk, særlig på grunn av strømprisene, sier Jarle Hammerstad, direktør for bransjepolitikk.

-Så å si alle kategorier innen mat og drikke øker. Mest øker kaffe, te og kakao, med over 27 prosent prisøkning fra oktober i fjor til oktober i år. Prisveksten på mat og drikke i Norge har i høst ligget litt under veksten i nabolandene våre, som har ligget på 13-15 prosent i september. Nå ligger Norge nær samme nivå som i Sverige og Danmark, avslutter Hammerstad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *