Byggvafler med appelsin. (Foto: Brodogkorn.no)

Prøv en utradisjonell vaffel på vaffeldagen

Lørdag 25. mars er den internasjonale vaffeldagen. Dette er en god anledning til å prøve en ny type vaffel, oppfordrer Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Vaffeldagen er kanskje ikke blant de mest kjente merkedagene vi har. Men det er faktisk en merkedag som har sterke tradisjoner i de nordiske landene.

Dagen er knyttet til Maria bebudelsesdag fra kristendommen, den dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesusbarnet.

– I Norge og Sverige ble dagen først feiret med å spise kake, men etter hvert ble det mer vanlig å spise vafler, forteller daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

For å feire vaffeldagen lørdag 25. mars foreslår Nordbø å prøve en ny vaffeloppskrift.

– De fleste som lager vafler har en god, gammel oppskrift de har brukt i mange år. Men her finnes det enormt mange variasjoner å ta av. Kanskje vaffeldagen i år kan feires med en ny oppskrift? Vafler er mye mer enn søte vafler med rømme og syltetøy, sier Nordbø.

Bygg og havre i vafler

En måte å variere vaffeloppskriften på, er å tilsette andre kornsorter enn hvete.

– Både havre og bygg egner seg svært godt i vaffelrøren, sier Nordbø.

Hun anbefaler å teste ut den klassiske oppskriften på havrevaflerhavrevafler med nordnorsk vri eller bygdekvinnelagets havrevafler.

Vil man prøve med bygg, er både de klassiske byggvaflene og byggvafler med appelsin gode oppskrifter som gir smakfulle vafler.

– Får du noen byggvafler til overs etter lørdag, kan de brukes i matpakken på mandag. Byggvafler med ost og skinke er en skikkelig godbit, sier Nordbø.

Variasjoner i tilbehøret

Har du først fått smaken på vafler med annet tilbehør enn rømme og syltetøy, er det bare å la fantasien få fritt spillerom.

– Nordnorske havrevafler spises ofte med kokt egg og tomat. En nydelig kombinasjon, anbefaler Nordbø.

For søte vafler anbefaler hun lemoncurd, som gir en herlig og syrlig spiss på vaffelmåltidet. Vafler med brie og valnøtter er også en kombinasjon mange vil like.

De som kommer fra Moss er sikkert også kjent med begrepet pølse i vaffel.

– Disse vaflene er gjerne usøtet, med potetmos i røra – som gjør dem til herlig tilbehør til pølser. Verdt å prøve, selv om man ikke kommer fra Moss, sier Torunn Nordbø.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *