OPPLÆRING: Her får Tea Brun (14) (nærmest kamera) og Svanhild Strømme (22) opplæring av Qudsia. Begge har symaskin, og har lyst til å lære å sy.

Qudsia lærer deg å sy… blant annet

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen august 2012.

Butikken Øst møter vest er minst butikk, mest møtested. Den fungerer faktisk som en hjelpesentral, og Qudsia gjør alt fra å lære bort sykunst til å skaffe advokat til kvinner som trenger hjelp.

I vår startet Qudsia med symøtekvelder som utviklet seg i uante retninger. Kvinner kom, sytøy ble funnet frem, og noen lærte seg nye sømmer og triks. Men viktigst av alt: Kvinner som trengte hjelp på områder i livet, fikk det. 

– Altfor mange har altfor lite nettverk, sier Qudsia.

– Jeg vil at min butikk skal være et møtested for de som har nettverk, og de som trenger det.

BUTIKKEN: Møtestedet i butikken til Qudsia. Her tilbringes mange ukekvelder i samtaler over sytøy. Anette Narverud har vært en solid støttespiller for Qudsia gjennom flere år.

Hjalp kvinne

– For et noen uker siden kom en kvinne fra India. Hun hadde giftet seg med en norsk mann, og bosatt seg her i byen. Hjemme i India hadde hun barn som mannen lovte skulle få komme etter. Men det skjedde ikke, og mannen var ikke snill med henne. Derfor kom hun hit til meg, og her har hun jobbet litt som frisør mens vi har forsøkt å hjelpe henne med advokat og bosted, forteller Qudsia, som har drevet Øst møter vest i mange år nå.

– Jeg og andre støttespillere forsøkte å hjelpe henne her i Norge og Drammen, men hun ville bare hjem til barna. Det skjønner jeg, når livet her ikke ble som forespeilet.

Lange dager

Denne kvinnen er bare en av mange som Qudsia hjelper på ”bakrommet” i butikken sin. Stadig flere får vite om møtestedet butikken har blitt til, og Qudsia har lange og slitsomme dager.

– Jeg må komme hit to timer før åpning, og være igjen utover kvelden dersom jeg skal få ferdig syoppdragene jeg får, sier hun. Syoppdragene og salg av stoffer og tilbehør er det Qudsia lever av. Alt annet er veldedig, og i tråd med hennes religion – hun er Ahmadiyya-muslim, eller muslimer for fred, som de også kalles.

Fordi hun har så mye å gjøre, vurderte hun å droppe sykveldene i høst. Men hun vet at disse kveldene kan være nøkkelen noen kvinner trenger for å komme seg ut i et nettverk. 

KAFFEHJELP: Betegnende nok koster en kaffekopp fem kroner hos Qudsia. Hver krone går til kvinner som forsøker å klare seg selv i utviklingsland.

Kunnskap og vennskap

Dermed ble det til at hun startet så vidt forrige torsdag. To unge kvinner kom, Tea Brun, som går i niende på Marienlyst Ungdomsskole, og Svanhild Strømme, som er andre års student ved førskolelærerstudiet. Tea har arvet symaskin fra moren sin, og vil gjerne lære å bruke den til å lage seg noe fint. Svanhild lurer på om hun vil bytte studier fra førskolelærer til designer. For begge er det grunnleggende kunnskaper som betyr noe nå, og det kan Qudsia lære dem. I mens går praten livlig, og vi er vitne til at et nytt vennskap begynner.

– Kurskveldene starter først torsdag 30., men disse jentene får litt ekstra undervisning siden de kom i dag, smiler Qudsia, men hun gir jentene hver sin tøylapp slik at de kan trene litt på symaskinene.

– Dersom det er noen som spør, kan jeg også be noen komme å holde kurs i strikking og brodering. Og hvis interessen er stor, åpner jeg to kvelder i uka.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *