INSTRUKTØRER: Naprapat og personlig trener Thomas Arnesen, Ann-Mari Nordbye og Sandra Lunde er teamet som gjør pusten lettere for KOLS-pasienter på Akropolis.

Redder liv med trening

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i april 2014.

Å trene når du knapt har pust, høres ikke smart ut. Men det kan faktisk forlenge livet og forbedre livskvaliteten til KOLS-pasienter.

Over 30 KOLS-syke har deltatt på trening på Akropolis treningssenter på Åssiden i tre år nå. For dem er det ingen tvil:

– Dette har forlenget livet mitt, utfordret prognosene og gitt utelukkende positive virkninger, sier Robert Ryghseter, som var en av initiativtakerne til dette tiltaket. Han har hatt KOLS i cirka 26 år, og i følge legene er ikke prognosene lystige når man får denne diagnosen.

GOD STØTTE: Robert Ryghseter har hatt KOLS i cirka 26 år, og lever greit med det fordi han trener. – Jo mer trening, desto bedre liv, sier han. Naprapat Thomas Arnesen er en god støtte under treningen.

Sykkelmaraton

Treningen ledes av instruktørene Ann-Mari Nordbye og Sandra Lunde, samt naprapat Thomas Arnesen.

Byavisa Drammen møter gjengen når de har en sykkelmaraton – to timer på spinningssykkel. Det kan være nok til å slite ut hvem som helst, men sjelden har vi sett en gladere treningsgjeng. Vanlig trening er en time på sykkel og en time med styrke.

– Dette har blitt en sosial arena, og mange kommer to timer før treningen for å skravle og drikke kaffe, forteller Thomas Arnesen.
– De ringer til og med når de ikke kan komme på trening, og forteller grunnen til det i detalj. 

I løpet av de tre årene har kun tre medlemmer falt av. En døde, og to andre har blitt avhengige av oksygenapparat.

– De kom dessverre for sent til oss, de var allerede for syke, sier Thomas.
–De som kom da sykdommen var håndterlig, har opplevd utelukkende fremgang av formen. En av deltakerne, Helge, er glad i å danse. Da han begynte her, holdt han bare to minutter på dansegulvet. Nå reiser han på dansecruise og danser hele kvelden!

To ganger i uka

Robert Ryghseter er styremedlem i Norges Astma- og Allergiforbund. Naprapat Thomas Arnesen har astma. Dr. Tomala fra Svelvik er knyttet til prosjektet som lege. Alle vet hva de driver med, og hva som skal til for å bedre livet for de som er rammet av en lungesykdom. Det var ikke vanskelig å få til treningstid på Akropolis, og med støtte fra Extrastiftelsen, var tilbudet gratis til deltakerne de to første årene. Nå må de betale en liten egenandel, og Astma- og allergiforbundet sponser litt. Treningen foregår over to timer to ganger i uka, og det er et minimum, i følge Thomas.

Obstruktive lungesykdommer er enkelt forklart slik at lungene fylles med slim, og dermed blir det mindre plass til luft.

– Tenk deg at du hele tiden må puste gjennom et sugerør – der har du hverdagen til mange, sier Robert.
– Men ved hjelp av trening, blir det hele lettere. Jo mer du trener, desto mer virker det!

Thomas er helt enig.

– Her er det ikke snakk om trening for å få en flottere kropp eller bygge muskler, men rett og slett for å forlenge livet. I Sverige har de grønn resept, og det er noe vi ønsker oss også. I stedet for medisiner, kan vi se på aktivitet, kosthold og livsstil. 

Plass til flere

Robert Ryghseter deltar på en film som vises på hjemmesidene til Astma- og allergiforbundet. Det er en informasjonsfilm om KOLS, og der er det også filmet fra treningen på Akropolis. Her er lenken til filmen: http://www.naaf.no/no/kols/Film-om-kols/

Man antar at det er 370.000 som lider av KOLS her i landet, og av disse er det cirka 280.000 som ikke vet at de har det. KOLS er den sykdommen som øker raskest i verden, og hovedårsaken er røyking – men også forurensning. 

– Vi beviser her at fysisk aktivitet med litt trøkk er den beste medisinen, sier Robert og Thomas.

– Og vi har plass til flere – vi har 10-15 ledige sykler. Vi har forståelse for at det er skremmende de første gangene, for så fort pusten begynner å bli heftigere, blir det vanskeligere å puste. 

– Min jobb er å berolige deltakerne, trykke litt på muskulaturen mellom skuldrene og fortelle dem at dette blir så mye, mye bedre, sier Thomas Arnesen.

KOLS FAKTA

Kronisk obstruktiv lungesykdom, ofte forkortet til KOLS, er en samlediagnose for en rekke nært beslektede sykdommer med kronisk og mer eller mindre irreversibel nedsettelse av lungefunksjonen. Diagnoser som hører til under denne samletermen inkluderer kronisk astmatisk bronkittkronisk bronkitt med obstruksjon, bronkiektasi og lungeemfysem.

KOLS blir ofte utløst av vedvarende irritasjon av luftveiene. Den vanligste årsaken er tobakksrøyking, og tilstanden blir derfor ofte kalt «røykerlunge». Forskere ved Columbia University i USA hevder dessuten å kunne påvise en sammenheng mellom inntak av bacon, pølser og andre kjøttvarer som inneholder nitrat og utvikling av KOLS. 

Vedvarende luftforurensning kan også føre til KOLS, spesielt om man oppholder seg i miljøer som inneholder kvartsstøv og metallholdige gasser. En regner med at hos mer enn 80 % av alle KOLS-pasientene er årsaken røyking, de andre mulige årsakene til KOLS blir derfor statister i forhold.

KOLS er på mange måter en klinisk diagnose, med symptomer som kortpustenhet, hoste og hyppige lungebetennelser. Man bruker også en test kalt spirometri, som måler blant annet total vitalkapasitet som et mål på hvor mye luft en person klarer å puste inn og ut, og mengden luft personen klarer å blåse ut i løpet av det første sekundet. 

Kilde: Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *