Refinansiering av gjeld kan lønne seg

Det finnes mange gode grunner til å velge refinansiering, og én av dem er at man kan få et mye bedre grep om sin private økonomi. Ofte har man mange smålån hos flere ulike banker, og disse kan i mange tilfeller ha høye renter og ugunstige vilkår. 

Å refinansiere betyr å ta opp et lån som er stort nok til å dekke gjelden man har fra før, og på den måten blir man sittende igjen med bare ett lån å betale ned på. Det kan være veien ut av en vanskelig økonomisk situasjon for mange. Når man har mange kredittlån, vil veien til å bli gjeldfri ofte kjennes veldig lang.

Bedre betingelser

En av faktorene som har gjort refinansiering av gjeld så populært, er at man har sjansen til å få lavere rente og bedre betingelser på lånet. Dette gjør at man kan spare tusenvis av kroner i året, noe som vil ha en stor innvirkning på privatøkonomien. Det er lurt å ta seg god tid til å vurdere tilbud fra ulike banker, slik at man får de beste betingelsene.

Klikker man seg inn på siden til refinansiere.net kan man lese nyttig informasjon om refinansiering og samtidig prøve ut en lånekalkulator. 

En av grunnene til at man kan skaffe seg lavere rente ved refinansiering av gjeld, er at konkurransen mellom bankene kan ha blitt høyere siden sist man søkte om lån. Det betyr at bankene må kjempe om å tilby de beste betingelsene, noe som er svært positivt for låntaker. Den personlige kredittscoren kan også ha endret seg siden sist, noe som sender et positivt signal til banken.

Kontroll på papirarbeidet

Når man betjener mange lån, medfører det ofte mye papirarbeid. Det kan være lett å miste motivasjonen når det dumper masse regninger ned i postkassen hver måned, og for mange kan det føre til stressede situasjoner. Når man må holde styr på mange fakturaer, øker sjansene for at man glemmer å betale regninger. Det kan resultere i tyngende inkassovarsler som kan få konsekvenser.

Når man refinansierer, vil man sitte igjen med kun ett lån å betjene hver måned. Det vil bety slutten på fullstappede skuffer med ulike krav fra bankene, og man får derfor en mye bedre kontroll på økonomien. Når sjansen for å glemme regninger blir mindre, slipper man å bekymre seg over å få betalingsanmerkninger registrert på seg, og det kan slå positivt ut på kredittscoren.

Sammenlign bankene

Det kan være fristende å slå til på det første tilbudet som tikker inn, men man kan spare mye på å være tålmodig. Det er viktig å bruke tid på å sammenligne de forskjellige bankene, for her kan det være et stort spenn i rentesatsen. En av grunnene til at refinansiering av gjeld lønner seg, er fordi man kan få gunstigere betingelser. Derfor er det ingen grunn til å stresse.

Når man blir kredittvurdert av banken, vil kredittscoren variere fra bank til bank. Om man mottar et tilbud der man syns at renten er for høy, betyr det ikke at andre banker vil tilby det samme. Nettopp derfor bør man ikke forhaste seg i låneprosessen, da man raskt kan gå glipp av det beste tilbudet. Det er verdt å huske på at et lånetilbud er helt uforpliktende.

Lån med sikkerhet

Har man mulighet til å stille med sikkerhet i egen bolig, kan det være enda mer penger å spare enn om man tar opp et lån uten sikkerhet. Grunnen til dette er at banken da får en garanti for at lånebeløpet blir tilbakebetalt i sin helhet, og de vil derfor tilby lave renter og bedre vilkår. Mange banker har spesialisert seg på nettopp denne låneformen.

En annen grunn til at refinansiering med sikkerhet kan bli aktuelt, er at man har betalingsanmerkninger. Når man har inkasso og anmerkninger, vil man få avslag på lånesøknaden. Banken vil tolke det som at man ikke har god nok betjeningsevne. I et slikt tilfelle vil det være lurt å sjekke muligheten for å stille med sikkerhet i bolig, noe som for mange vil være en siste mulighet.

Bli raskere gjeldfri

  1. Noen banker krever at låntaker har en årslønn på minst 250 000 kr.
  2. Det er viktig å se på den effektive renten før man godtar tilbud om refinansiering.

En annen grunn til at det lønner seg å refinansiere, er at man får muligheten til å bli raskere gjeldfri. 

Når man betjener mange dyre smålån, vil mange slite med å betale ned gjelden. Med bare ett lån å fokusere på, kan man avse mer penger i måneden til nedbetaling, og man vil derfor oppleve at gjelden minker jevnt og trutt.