Det er forventet over 11000 tonn epler i år. Det vil være den største avlingen på over 10 år.

Rekordår for norsk frukt

Den norske fruktsesongen er i gang for fullt, og det ser ut til å bli den beste vi har hatt på flere år. Det er mye godt i vente for det norske folk.

Morellsesongen er allerede godt i gang. I år er de også ekstra store og søte.

– Det er en rekordstor produksjon med 700 tonn, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og henviser til Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) sin fruktprognose for høsten.

–  Så her skal det være nok til alle som ønsker å nyte moreller, sier hun og minner om at sesongen for moreller er kort.

Fantastisk bra år for både plommer, epler og pærer

Det er alltid en viss spenning for hvordan den norske plommesesongen vil bli. I år ser det derimot ut som vi er heldig. De første plommene høstes snart. Det er spådd dobbelt så mye plommer i år enn hva fjorårets avling gav, viser ferske tall fra høstprognosen fra GPS.  Det varme været i juni kan også gjøre at frukten blir ekstra smakfull denne sesongen.

– Slik det ser ut nå kan det bli den beste sesongen for frukt på mer enn 10 år, og en kraftig oppgang fra i fjor. Hovedsesongen for norske epler kommer i september, men tidligeplene har allerede blitt høstet. Det lover godt for norske epler med store og fine kart. Den norske pæresesongen ser også ut til å bli den beste på lenge, forteller ernæringsrådgiveren som sier det er forventet over 550 tonn.

Fråts i norske godsaker

Sagen påpeker at det nå er tid for å fråtse i frukt med den beste samvittighet.

–  Vi vet allerede fra undersøkelser at fruktkonsumet i Norge går ned, det er derfor greit med nok en påminnelse om at det er mange gode grunner for å kose seg med den deilige norske frukten som vi nå har i sesong (1). All frukt er sunt og næringsrikt, og inneholder mye fiber, noe som gjør at frukten metter godt. Nå som vi går mot skolestart er det perfekt å putte norske godsaker i matpakken avslutter hun.

1. Undersøkelsen 5 a day Europe viser utviklingen i Norge mot andre europeiske land. Undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *