Rekordmange fikk problemer med krevende føre i desember. Skadeforebygger Hofstad-Nielsen advarer bilistene i snøkaoset de neste dagene. Foto: Fremtind.

Rekordmange bilskader på vanskelig vinterføre

Problemføre i desember ga «all time high» i antall bilskader. Mer snøkaos i vente gir risiko for flere ulykker. – Er du i tvil om det er lurt å kjøre, bør du la bilen stå.

– Vi har sett en oppsiktsvekkende økning i bilskader som følge av krevende vinterføre den siste tiden. Aldri før har det vært så mange innmeldte bilskader som de tre siste ukene i desember, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Fremtind registrerte i overkant av 5000 bilskader* bare de siste tre ukene i desember, til en erstatningssum på 140 millioner. Året før var det 3400 innmeldte bilskader i samme periode.

Typiske skader er påkjørsler og biler som sklir inn i hverandre. Flere havner også utenfor veien.

Mer problemføre i sikte

Meteorologisk institutt har sendt ut flere farevarsler om snø og vind de neste dagene, og det meldes om trafikkuhell og stengte veier. Det gir risiko for at skadeantallet vil fortsette å øke, frykter Hofstad-Nielsen. Hun har derfor en klar oppfordring til alle som skal ut og kjøre de neste dagene:

– Avpass farten, hold god avstand til bilen foran, la mobilen ligge og sørg for å ha på gode vinterdekk, sier Hofstad-Nielsen.
– Og er du i tvil om det er lurt å kjøre, bør du la bilen stå.

Minner om bilistens ansvar

Bilister som kjører uten tilstrekkelig veigrep i forhold til føre risikerer en reaksjon fra politiet, i form av en anmeldelse.
– Husk at det er ditt ansvar som bilist å ha tilstrekkelig veigrep i forhold til føre, og bremselengden øker drastisk når det er glatt, sier Hofstad-Nielsen.

En videre konsekvens kan være at også forsikringsselskapet mener du har opptrådt grovt uaktsomt. Da risikerer du redusert erstatning på opp mot 30 prosent av skadekostnaden.

*Glasskader og redningssaker er ikke inkludert i tallene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *