Et dårlig år for rype i Sør-Norge gjør at jegerne må begrense seg. Samtidig er interessen for jakt økende.
Rypa er det viltet det felles mest av. Det er normalt at bestandene av rype varierer fra år til år. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) sier at jegerne tilpasser seg.
– Gjennom jakta skal vi høste av et overskudd, og derfor vil jegerne tilpasse uttaket etter bestandssituasjonen, sier Espen Farstad, informasjonssjef i NJFF.
Selv om det meldes om et tilnærmet kronår for rype i deler av Nord-Norge, så er det i år mye rypeterreng som stenges eller kun åpner for en svært forsiktig jakt i Sør-Norge.
Samtidig er det en økende interesse for jakt. I løpet av jaktåret 2022/2023 bestod 13.294 personer jegerprøven. Det er en oppgang på 10,2 prosent fra året før. Rundt en tredel av dem som bestod prøven var kvinner.
Alternative jaktformer
– I et “trangt år” for rypejakt bør man som småviltjeger se seg rundt etter alternative jaktformer. Gjennom flere år har vi i NJFF gitt tilbud om introjakter. Da kan man prøve ut en ny jaktform, i trygge omgivelser. For eksempel er jakt på skogsfugl og hare flotte og tradisjonstunge jaktformer, sier Farstad, som personlig mener at jakt på tiur og røy er jaktårets høydepunkt.
Den ydmyke jegeren
Jakta har svært lange tradisjoner i Norge. I tidligere tider dro man til skogs og fjells og skjøt det man klarte. Jo mer vilt felt, jo dyktigere var jegeren. Slik er det ikke lenger. I dag møter vi en mer ydmyk holdning hos de fleste jegere. Uttaket av vilt tilpasses bestandssituasjonen for den enkelte art.
– Ingen jegere ønsker å skyte den siste rypa, og freding eller sterke begrensinger av jakta i dårlige år applauderes fra vår kant, forsikrer Farstad.
– I forkant av jakta bidrar mange jegere i takseringsarbeidet som legger grunnlaget for en kunnskapsbasert forvaltning av viltet. Samspillet mellom jegere, grunneiere og myndigheter gjør at vi har blant verdens fremste forvaltning av viltet.
Jaktfakta 2023
Jakta og jegerne er strengt regulert i Norge. Alle jegere er registrert i jegerregisteret og all fangst rapporteres årlig.
– Det gjør at vi har mange god tall om jegerne og jakta, og kan følge utvklingen over tid, og det er bra, sier Farstad.
Vedlagt “Jaktfakta 2023”, et notat til fri bruk om jakta i Norge.
Introjakt
I år tilbyr NJFF over 400 introjakter gjennom sin aktivitetskalender. Alle skal kunne finne et tilbud i rimelig avstand fra der man bor. Kvaliteten på jaktene er gjennomgående gode, og tilbakemeldingene fra tidligere års deltagere er mange og positive.