INTRIGER: Trond Bollerud, Vigdis Margrethe Løver og Grete Bergersen (t.h.) spiller i Reidar Lunds kirkespill til 150-års jubileet til Nedre Eiker Kirke.

Samvittighetsfullt kirkespill

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i april 2010.

Nedre Eiker kirke fyller 150 år i år, og dette skal markeres grundig på senhøsten. Gode krefter er alt i gang med underholdningen.

Det store kirkespillet er forfattet av Reidar Lund, med musikalsk hjelp av Rolf Ødegaard. Trond Bollerud har hovedrollen som Hovel Helseth, en mann sent i livet som gjør opp status. Hans samvittighet, spilt av Grete Bergersen, plager ham og maner ham til å ta oppgjør med fortiden. Vigdis Margrethe Løver spiller moren til Hovel, fru Helseth.

Intriger

– Her ligger an til intriger og spenning, ja, sier forfatteren selv, Reidar Lund. Han har flere skuespill og en rekke bøker på sin egen samvittighet.

Men nå er det altså samvittigheten til Hovel Helseth som skal granskes. 

– Han har egentlig ikke gjort så fryktelig mye galt, men vi har vel alle noe på samvittigheten, sier Lund. – Og Hovel får virkelig en pågående samvittighet å hanskes med!

SKAPERNE: Reidar Lund (t.v.) og Rolf Ødegaard har henholdsvis skrevet teksten og musikken til skuespillet.

1800-tallet

Den musikalske siden av stykket er komponert av Rolf Ødegaard. Det blir en del sang, og mye musikk fra orkesteret. 

– Kanskje ikke alle innslagene er helt det vi er vant til å høre i kirkelig sammenheng, sier Ødegård. – Det blir innslag av folkemusikk også, med henblikk på tiden stykket er fra.

Tiden er slutten av 1800-tallet, men budskapet er tidløst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *