GAMLE OG NYE EIERE: Helge Fossnes (t.v.) er en av de nye eierne, mens Eirik og Britt Kristoffersen nå forlater firmaet. Tor Petter Andreassen skal eie firmaet sammen med Helge fra nyttår.

Selger etter 36 år

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen desember 2013.

Ekteparet Britt og Eirik Kristoffersen har drevet Bilutstyr AS Drammen i 36 år. Nå selger de butikken og skal fylle hverdagen av andre ting enn filter og batterier.

– Jeg tok en opptelling av hvor mange forskjellige typer filter vi har, sier Eirik Kristoffersen.

– 1.400 ble det. Og når det gjelder batterier, har vi alle størrelser fra de minste på høreapparatstørrelse til batterier på 70 kilo. Det må vi jo ha, siden vi betjener alt på hjul og belter.

Klart konsept

I 1978 tok Eirik steget sammen med Tore Ødegaard og startet Bilutstyr AS Drammen. I de første årene hadde de 20 prosent av huset som de nå fyller helt. Naboene var en fysioterapeut, Bjørnerud matbutikk og tannlege Døviken. 

– Vi var veldig klare på konseptet vårt fra dag én. Her skulle du ikke få kjøpt river eller hagespader, kun utstyr til lastebiler og anleggsmaskiner. Riktignok har vi fått inn mer og mer til personbiler, men det er kun bilutstyr det dreier seg om.

Britt jobbet i Block Watne i årene etter at Eirik startet Bilutstyr AS Drammen. Det var tøffe år til å begynne med, så Eirik kjørte drosje i helgene og på kveldene for å spe på inntekten til familien, som også hadde to barn. Men det gikk bedre etter hvert, og Britt kunne si opp jobben i Block Watne og begynne i butikken for fullt. Det var i 1988.

– Da husker jeg at jeg fikk brev fra en av sjefene i Block Watne med en advarsel om at mann- og konebedrift ofte førte til skilsmisse, smiler Eirik.

LANDEMERKE: Ingen kan ha unngått å ha sett dette landemerke på Rundtom. I 36 år har denne butikken vært her, og nå tar nye eiere over.

Tre ansatte

Det gikk bra, både med det 42 år gamle ekteskapet og den 36 år gamle butikken. Ingen av de to har hatt definerte roller, selv om det er Britt som har tatt seg mest av tall og regnskap. Begge har ekspedert, ryddet og gjort alt som kreves i en butikk. Bare ryddingen i en butikk med så mange tusen vareslag av smått og stort, må være en fulltidsjobb. 

På det meste har det vært tre ansatte, og de har alle sammen vært lenge i stillingene sine. Kanskje har det noe med firmafestene å gjøre?

– Til jul slår vi på stortromma og tar med de ansatte og partnere til utlandet. I år skal vi til Berlin, og i fjor var vi i Krakow. Tidligere har vi vært i blant annet Warszawa og Riga, sier Britt Kristoffersen.

– Disse turene har vært veldig populære og veldig morsomme.

Hun peker på bildekollasjer som henger på veggene på kjøkkenet i andre etasje.

Merket konkurransen

Bilutstyr AS har gått jevnt og trutt med overskudd siden det andre driftsåret, men de merket klart at konkurransen ble hardere etter at butikker som Biltema kom.

– Det forsvant en del kunder rundt den tiden de kom. Men mange har kommet tilbake igjen, for vi har spesialisert oss på varer som kundene våre ikke så lett finner andre steder. Men slike butikker er et flott tilskudd til bransjen som dekker de flestes behov, sier Eirik Kristoffersen.

– Våre kunder har spesifikke behov, og de setter også pris på butikken vår, virker det som.

Det er som å komme tilbake i tid når man entrer butikken som har ligget på samme sted i 36 år. Det er hyller på hyller med skruer og pakninger, oljer og andre væsker – og selvsagt Wunderbaum og andre dufter. Her hjelpes kundene over disk, og fagpraten går livlig med kunder som har handlet i generasjon.

– Det er jo litt artig når det kommer unge kunder som viser seg å være barnebarnet til noen av våre første kunder, sier Britt.

Et annet liv

Etter så mange år med bilutstyr blir det rart å finne på andre ting. Men ekteparet er klare på at de har ting å gjøre – her blir det lite sofasliting.

– Det er jo et ukjent begrep for oss som driver for oss selv. Det har vært vanskelig å være syk, og når det likevel skjer, kan man ikke bare innta sofaen og pleie seg selv. Akkurat det, pluss mangel på ferie, har vært baksiden av medaljen, sier Britt.

– Men det er på langt nær nok til å ta fra oss gleden det har vært og hatt denne butikken. Vi har levd godt av den, og med den.

Overtakelsen av butikken skjer 2. januar, og allerede 5. januar har ekteparet bestilt tur til Tenerife.

– Det blir godt å kunne reise oftere på tur. Og vi har hytte og et hus som vi gjerne vil ta oss av litt mer også, sier Eirik.

– Og barnebarn, supplerer Britt.
– Så jeg tror ikke vi skal kjede oss.

Litt kontakt med de nye eierne blir det nok også. Ekteparet har sagt seg villige til å stille opp ved for eksempel sykdom.

Men først står deres aller siste julebordtur på programmet. Kanskje blir de invitert som gjester neste år også?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *