GRÜNDERE: Stine Wærn (t. v.) og Tinka Town i Ravn Studio har satset på en spennende og voksende bransje – dataspill for alle konsoller.

Setter alt på spill

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen juni 2010.

På denne arbeidsplassen er det ingen som reagerer om du sitter og spiller dataspill et par timer. Det er nemlig en del av jobben.

– Det kan bli noen interne spillkonkurranser av og til!

Ravn Studio ledes av to kvinnelige gründere, Stine Wærn og Tinka Town. Begge to har tidligere jobbet for Caprino Studios, og samarbeidet fortsetter i form av Flåklypa-spillet som ble lansert for 10 år siden. Det ble tidenes mestselgende PC-spill i Norge, og nå er det lansert for Nintendo DS.

SØTT: Screenshot fra Englekræsj.

Norske univers

Det norske eventyret om Flåklypa blir etterfulgt av Knertenspillet som kommer til jul. 

– Og vi har beveget oss inn i et nytt, norsk univers for vårt neste store prosjekt, sier Stine Wærn, uten at hun vil røpe noen detaljer rundt dette.

Stine og Tinka startet Ravn Studios i 2002. Det var en vågal satsning, for da var ennå dataspill såpass ferskt i Norge at det fantes knapt føringer på noen områder. Upløyd mark for det norske markedet. Dataspill har vel heller ikke blitt sett på som kultur, noe de to damene på det sterkeste mener det er. Og nettopp det med kulturbiten er noe de satser på, at spillene skal ha et innhold som har en fortelling eller en rød tråd.

Lanseringstøtte

– Heldigvis har biblioteket i Drammen forstått at spill er kultur, og bruker spill på linje med bøker. De arrangerer spillnetter også, og det er mulig å få prøve spill der før man eventuelt kjøper de, sier Stine Wærn. – Spill er kultur, og når vi attpåtil drar inn norske eventyr og univers i dem, ble det kultur nok til at vi mottok lanseringstøtte på en million til Flåklypa-spillet nå i vinter.

Det er første gang et norsk dataspill får lanseringstøtte her til lands.

Flåklypaspillet er det som har vekket mest oppsikt i Norge, og i flere andre land. I Danmark solgte spillet seg inn på en tredjeplass på listen over mestselgende spill. Ravn Studio har flere spill, blant annet det premierte spillet Englekræsj.

Lisensiert

Ravn Studio er den eneste spillprodusenten i Norge som er lisensiert utvikler for alle plattformer – inkludert Iphone. Alle produktene baseres på egenutviklet teknologi.

– Det er ikke oss to som sitter her og lager spillene fra begynnelse til slutt. Riktignok er det ofte jeg som tar meg av begynnelsen, sier Tinka. – Jeg skriver en konseptbeskrivelse. Men vi har ansatte som tar seg av alle detaljene frem til ferdig spill.

– For her trengs folk av alle slag! Grafikere, programmere, stemmer, lyd, musikk – utrolig mange forskjellige roller som skal fylles, sier Stine, som er den som fungerer som strategisk leder. 

STABEN: Bak f.v. Jørn Are Sjulsen, Rikke Fjeld Jansen, Michels de Brisis, Marie Lyshol, Nils Andersen, Tinka Town, Stine Wærn. Sittende foran: Geir Kåre S. Wærp og Morten Brenna.

Øker staben

Ravn Studio holder til på Grønland på toppen av en fire etasjes bygning. Det er trangt og de to sjefene deler kontor.

– Vi skal få det litt luftigere her etter hvert. Og det begynner å haste, sier Stine.

Ikke fordi de ikke liker å dele kontor, men fordi nyansettelser er rett rundt hjørnet.

– Når vi nå skal i gang med de neste prosjektene, må vi øke staben med en fem-seks personer til, mener Stine. 

Da de begynte med norske PC-spill var de nesten alene på markedet i Norge. Det har kommet til flere firmaer på samme marked, men ingen som arbeider i nøyaktig samme sjanger.

– Spill og interaktiv læring er fremtiden, mener de to gründerne. – Faktisk bruker en ungdomskoleelev mer tid ved dataen enn på lekser. Og den målgruppen som vokser hurtigst når det gjelder dataspill, er voksne kvinner fra 50 år og oppover.

TØFT: Miljøagentene er en online spill som har fått støtte fra Norsk Filminstitutt.

Prosjekter

Ravn studio lanserer Knerten-spillet til jul. Men det er flere prosjekter på gang. Miljøagentene er et stort prosjekt for barn og unge og som vil ha fokus på å blande faktiske miljøverntiltak med engasjerende gameplay og sosialt samvær. Dette er et online-spill som nettopp har fått støtte fra Norsk Filminstitutt.

En goth-jente spiller hovedrollen i det neste prosjektet. Xobia – Magisk Arv. Det er et magisk spill i action adventure sjangeren, fylt av kjærlighet, forbannelser, demoner, trolldom, gode gjerninger og total forvandling.

– Våre spill skal bidra til å utfordre spilleren på mange måter, sier Tinka. – Det er masse spill der ute som er underholdende nok, men vi ønsker at våre spill i tillegg skal være engasjerende og har en mening.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *