PÅ LÅVEN: Gallerist Ellen Aaby og ullkunstner Arve Tollan jobber intenst for å få alt klart til åpning på lørdag. 

Siste runde med ulla på Nelly

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i juni 2016.

Arve Tollan fra Nøtterøy er mannen bak de fantastiske bildene han maler med ull. Han nærmer seg 80 år, og mener det er på tide å legge karda på hobbyhylla og ta fatt på pensjonistlivet.

Først skal han stille ut på Galleri Nelly i Hokksund, og åpningen er på lørdag. Galleristen Ellen Aaby er stor optimist:

–Arve har stilt ut her før, og bildene hans vekker stor begeistring, sier hun, og håper mange kommer på åpningen på lørdag.

–Som kunstner er han en drøm å stille ut. Ikke bare leverer han i tide og helt ferdig, han er i aller høyeste grad med på montering og alt som hører til. Og publikum kan ikke få nok. Jeg så mange i fjor som gikk og så på bildene hans, før de tok seg en kaffe i kafeteriaen, og så gikk de en runde til. Deretter både en og to runder til. Det er noe ved disse bildene som er så fascinerende flott.

ULL: Dette bildet er et typisk Arve Tollan-bilde, av ull og med naturlige farger.

Salgsturné

Arve Tollan er opprinnelig fra Meråker i Nord-Trøndelag, og har bodd på Nøtterøy siden 1963. Der jobbet han som formingslærer i 20 år.

–Men det kreative i meg dro meg mer og mer mot kunsten. Jeg måtte bare lage bilder. En sommer tok jeg produksjonen min med meg i en stor bil og reiste landet rundt på ”salgsturné”. Det ble en suksess. Og da tok jeg beslutningen: Jeg sa opp jobben min for å vie meg til kunsten, forteller Tollan til Byavisa. 

–Det var ganske dristig. Vi hadde tre små barn og nå skulle vi leve av noe så usikkert som kunst. Men det har gått veldig bra.

Sammen med kona har han drevet galleri Arto på Nøtterøy like lenge.

Karder

Ull som materiale er mykt, formbart og har en dimensjon andre materialer ikke har. Han har drevet med farging tidligere, men i dag kjøper han ferdig farget ull fra Sandnes ullvarefabrikk. Tollan kjøper de tre grunnfargene, og blander selv i karden.

–Karden er min palett, sier han. –Der blander jeg fargene til de jeg ønsker.

Han jobber på stødig kryssfinér, og fyller felt etter felt og lag på lag med myk ull. Motivene er norsk natur. Bildene rammer han inn i glass og ramme.

Arve Tollan har hatt mange separatutstillinger i Norge, og deltatt i enda flere kollektive utstillinger både i Norge og Europa. I 1978 ble han invitert av The Arts Committee of the American Society, og hadde da en separatutstilling i Eric gallery i New York. Han har også vært på Norge rundt på NRK med bildene sine.

DIGITALT: Dette var et foto av en nedkjørt bygningsmasse i Tyrkia, og det er behandlet i photoshop.

Digitalt

–Denne utstillingen på Galleri Nelly er et punktum for et langt og produktivt kunstnerliv, sier Ellen Aaby.

–Vel, jeg klarer nok ikke å slutte helt, sier Arve Tollan. 

Han har nemlig fått øynene opp for den digitale verden nå, og har lært seg photoshop.

–Det er som å male på en helt ny måte, sier Arve. –Jeg kan ta et vanlig bilde og gjøre det om til noe helt annet. 

Noen av disse bildene er også med på sommerens utstilling. De er montert på en spesiell måte, som gjør at bildet løfter seg fra bakgrunnen.

Ellen Aaby skal selv stille ut bilder på galleriet sitt i sommer, og det blir også glass- og keramikkutstilling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *