Aase Årvik har vært samdyrker siden starten i Kirkeparken Samdyrkelag i Drammen. Å være med i andelslandbruket er matnyttig, lærerikt og sosialt, forteller hun.
I 2012 var det fire andelslandbruk i Norge. I dag er det i underkant av 100 andelslandbruk, ifølge organisasjonen Økologisk Norge. Og i Drammen ligger kanskje Norges mest sentrale andelslandbruk – i kirkeparken utenfor Bragernes kirke.
– Andelslandbruk er veldig populært i Norge og ellers i verden. Det er en motvekt til det industrialiserte landbruket. Her deler alle på alt; på jobben og på grønnsakene. Det er gøy og sosialt. Kort fortalt er det et spleiselag, sier Cathrine Lie, daglig leder i Evas Grønne hage.
Evas Grønne Hage er ansvarlig for den daglige driften av hagen. De sto for etableringen av en slik hage i Lier allerede i 2015. I 2020 flyttet de hagen til kirkeparken.
Kirkeparken Samdyrkelag har ingen tilknytning til kirken, og alle kan være med.
Plass til flere
Kirkeparken Samdyrkelag dyrker på cirka 400 kvadratmeter. og legger ut 20 andeler hvert år. Man kan kjøpe en halv eller hel andel og bidra til å dyrke og stelle grønnsaker. For øyeblikket er det solgt 17 andeler, og det er plass til flere. En hel andel koster 3900 kroner og inkluderer minst fem dugnadstimer. Nytt av året er at du kan kjøpe en halv andel. Ifølge samdyrkerne gir også det deg tilgang til masse grønnsaker.
– Det har vært overraskende vanskelig å få fylt alle andelene hvert år, sier Anette Borge, konsulent i Evas Grønne Hage og ansvarlig for kirkeparken-hagen. Hun tror at årsaken er at mange tror at det innebærer mye jobb å være med.
– Mange tenker at hverdagen er såpass stressende at de ikke får det til. Men det er ikke snakk om mer enn noen få dugnadstimer i løpet av en sesong og så må du høste selv, forteller Borge.
Mangfold
Borge forteller at den typiske andelseieren er kvinne, enslig, i alderen 30 til 80 år, bor i leilighet i nærheten og har ikke egen hage.
Som andelshaver kan du når som helst stikke innom hagen og ta for deg av mangfoldet av ferske, økologiske grønnsaker, urter og spiselige blomster. Sesongen varer fra tidlig vår til at snøen legger seg. Hver uke i sesongen legges det ut en «høste-liste» på hagens facebook-gruppe. Listen forteller hva som kan høstes, hvor du finner det i hagen og det følger også gjerne med tips om matoppskrifter.
Trenger ikke grønne fingre
For oss som langt derifra har grønne fingre, er det kanskje ikke bare mangelen på tid, men også på kompetanse, som gjør at vi ikke våger å bli andelshaver.
– Det er ikke et problem. Du lærer alt du trenger å vite om dyrking og høsting av medarbeiderne i Evas Grønne Hage og av de andre andelshaverne, forteller de.
Det inviteres til felles dugnader og kurs. Når andelshavere møtes, er det gjerne også tid til en kopp kaffe og en matbit.
Og kanskje er du så heldig at Aase Årvik har med seg hjemmelaget squash-kake som hun deler villig med andre.
Med hjerte for grønt
Aase Årvik har vært med fra starten i 2020 i Kirkeparken Samdyrkelag. For noen år siden flyttet hun fra hus og stor hage i Lier til leilighet i Drammen sentrum.
– Den store hagen i Lier ble for mye jobb for meg. Hagen var mer stress enn kos. Her er hagen bare kos, forteller Årvik.
Hun er veldig interessert i ren mat og lager stort sett all mat fra bunnen. Hun forteller at hun spiser veldig mye grønt og stort sett alt kommer fra hagen i kirkeparken.
– Jeg er aldri i frukt- og grønt-disken i sesongen, sier hun. Årvik forteller at for henne er medlemskapet god økonomi og god helse. Hun kan når som helst stikke innom hagen og plukke med seg det hun trenger av fersk, næringsrik mat.
– Og så kan du få nye smaksopplevelse. Har du for eksempel hørt om og smakt «yin yang»-bønner? spør Årvik.
Årvik forteller historier om oppdagelser av nye grønnsaker og urter, om nye smaksopplevelser og om en hage som gir deg et mye mer variert utvalg enn hva du får på butikken.
Hun gleder seg også over å kunne stikke innom hagen og plukke friske blomster som hun kan pynte med hjemme.
Fint for barn
Astrid S. Andersen har hatt lyst til å bli andelshaver i noen år. Spørsmålet har vært om familien hadde tid. I år hoppet de bare uti det og kjøpte en andel. Og selv om Andersen gjerne skulle vært mer i hagen enn det har vært tid til, angrer hun ikke på kjøpet.
– Det er stor forståelse hos de andre andelshaverne hvis du ikke kan delta på en dugnad. Det legges også til rette for at du kan gjøre din del av dugnaden når det passer deg, forteller Andersen.
Som mor til en på fire år, er Andersen opptatt av at barn lærer at grønnsaker kommer fra et annet sted enn butikken. Og det er ikke tvil om at barn får et annet forhold til grønnsaker når de får dyrke dem selv.
– Det er fantastisk å se hvor glad og stolt fireåringen er når han sammen med venninnen løper rundt i hagen, leter etter purreløk, plukker grønnkål og høster poteter som han selv var med å sette i vår, forteller hun.
Andersen er også glad for å være med å bidra til litt annerledes liv i kirkeparken.
– Å fylle det store arealet rundt kirken med litt liv istedenfor bare kjedelig gress, har en verdi i seg selv, sier hun.