Skifte dekk? Husk å sjekke godkjenning

Vi er midt i høysesongen for dekkskifte. A-krimsenteret i Tønsberg minner om at bedrifter som skifter dekk må ha godkjenning for å drive lovlig.

– Alle som leverer tjenester som dekkskifte, dekklagring, manuell bilvask og annen bilpleie skal være formelt godkjent av Arbeidstilsynet, sier Maria-Diane Slettvik, senterleder, a-krimsenteret i Tønsberg.
– I denne delen av bilpleiebransjen, kan det forekomme useriøse aktører. Det er derfor viktig at man bruker godkjente virksomheter, sier Slettvik.

Husk at du som forbruker har et ansvar for å sikre at du handler med seriøse aktører.

Vær bevisst hvor du kjøper dekkskift og bilpleietjenester.

Her er noen tips til forbruker:

  • Bruk alltid autorisert og godkjent verksted
  • Se etter godkjenningsbevis
  • Skann QR-koden og sjekk om bedriften har status som lovlig i oversikten
  • Hvis et tilbud er for godt til å være sant, er det som oftest det!
  • Urimelig lav pris går som regel ut over noen eller noe
    Vit hvem du betaler til. Betal alltid med kort og be om kvittering. Som kunde står du sterkere når du betaler gjennom bank.
  • Få dekkskifte, bilvask og bilpleie og dekkhotell gjort av kvalifiserte fagfolk og godkjente virksomheter. Mer om hva du bør se etter finner du på Handlehvitt.no      .

Hvordan vet du at du bruker en godkjent virksomhet?

For å gjøre det lettere for deg som forbruker er det laget en oversikt over godkjente virksomheter som driver med bilvask, dekkskift og dekkhotell.

– Her kan du søke etter virksomheter i ditt område, sier Slettvik.
Alle godkjente virksomheter får et godkjenningsbevis. Beviset skal være godt synlig for kundene både i virksomhetens lokaler og på nettsider og andre digitale plattformer der tjenestene tilbys.

Hvorfor godkjenning?

Godkjenningsordningen skal sikre at grunnleggende rettigheter og anstendige arbeidsforhold for arbeidstakere er ivaretatt. Den innebærer at virksomheter som selger disse tjenestene, må dokumentere at de jobber i tråd med arbeidsmiljøregelverket.
– Som forbruker kan du bidra direkte i kampen mot arbeidslivskriminalitet ved å kjøpe tjenester av en godkjent virksomhet, sier Slettvik.

Hva kreves for å bli godkjent?

Det var i februar i fjor at Arbeids- og inkluderingsdepartementet fastsatte en forskrift som etablerer en godkjenningsordning for bilpleie, hjulskift og hjullagring. Forskriften trådte i kraft 1. juli 2022.

Virksomheter med ansatte må kunne dokumentere at de

Videre må virksomhetene sørge for at de står oppført i relevante offentlige registre, slik som enhetsregisteret, foretaksregisteret og merverdiavgiftsregisteret.

I tillegg må de som arbeider i virksomheten ha HMS-kort. HMS-kortet hver medarbeider skal bære viser hvem vedkommende er, og hvilken virksomhet han eller hun jobber for. Kortet bekrefter at både virksomheten og arbeidstakeren er registrert i nødvendige offentlige register.

Søknadsskjema og veiledning om hvordan skjemaet kan fylles ut ligger på arbeidstilsynet.no.

Fakta: A-krimsenteret i Tønsberg

  • Tverretatlig samarbeid mellom Skatteetaten, Politiet, Arbeidstilsynet og NAV. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker ved behov.
  • A-krimsenteret skal arbeide med formålet å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet i Vestfold og Telemark samt gamle Buskerud.
  • Senteret er lokalisert i Tønsberg, og ble etablert i 2017.
  • Arbeidslivskriminalitet kan være brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.
  • A-krimsenteret i Tønsberg er et av totalt åtte a-krimsenter på landsbasis. De øvrige a-krimsentrene er etablert i Alta, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo. I tillegg er det fire formelle a-krimsamarbeid uten samlokalisering i Troms, Møre og Romsdal, Innlandet og Romerike, Follo og Østfold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *