Hvis du fikk med deg skjeggkre eller veggedyr hjem fra sommerferien er det nå i høst at de titter fram.
I fjor ble 7.298 tilfeller med skjeggkre oppdaget i Norge, mens det var 2.285 saker med veggedyr. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).
Ettersom reiseaktiviteten har tatt seg opp igjen etter pandemien har også antallet skadedyr av disse to sortene økt.
Mange saker i september og oktober
– Det er alltid en økning i antallet saker om veggedyr inn til oss i september og oktober, sier biolog i Norsk Hussopp Forsikring, Ragna Byrkjeland.
– De som ble med hjem i sommer har nå fått noen måneder på å formere seg. Nå er de langt flere enn de var da du pakket ut kofferten og da er de enklere å oppdage, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.
Også sakene med skjeggkre blir gjerne oppdaget nå når høsten er i gang. Hvert år går tilfellene som meldes ned om sommeren, men det er ikke fordi det er færre smådyr i norske hjem sommerstid.
– Det er rett og slett fordi det er lysere ute om sommeren og skjeggkre er lyssky nattdyr. Så det er ikke færre av dem om sommeren, men vi ser dem ikke så ofte, sier Ragna Byrkjeland.
– Nå som høsten er på vei får en del seg en ugrei overraskelse. Jo tidligere det blir mørkt ute, jo mer sannsynlig er det at du merker dem, sier Øystein Øren.
Slik blir du kvitt dem
Det kan være vanskelig å vite hvor du skal begynne hvis du skal bekjempe småkrypene alene. Det kan også bli dyrt. En god reise- eller innboforsikring kan hjelpe deg med problemene.
– Vi har en ny metode for å bekjempe skjeggkre som først er kommet inn i en bolig. Den er mye mer effektiv enn den vi hadde før. Vi bekjemper dem med åte som sammen godt renhold blir veldig effektivt. Vi har sett reduksjon i plagene på 90 prosent på 12 uker, i rekkehus, næringslokaler og boligblokker, sier Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring.
Veggedyr er vanskeligere å bli kvitt og det er dyrt å få hjelp av profesjonelle.
– I snitt koster det mellom 30.000 og 50.000 kroner å bekjempe veggedyr. Jo lenge du venter med behandlingen, jo større blir problemet, sier Byrkjeland.