41 mennesker omkom i drukningsulykker i løpet av første halvår. Det er to flere enn på samme tid i fjor. – Ikke ta noen sjanser i ferien.
Det sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven, om tallene fra Redningsselskapet.
41 tragedier første halvår
– Det er skumle tall og mange tragedier. I år har det vært flest ulykker etter fall fra land. Jeg håper alle er forsiktige i sommer. 41 tragedier så langt i år er 41 for mange, sier Skjerven.
Foruten fall fra land skjer det flest drukninger i båtrelaterte ulykker og drukning i forbindelse med bading. Juli er måneden det vanligvis er flest drukningsulykker i Norge.
– Enten du er i båt, går langs vannet eller bader i sjøen, ikke ta noen sjanser. Sikkerheten til deg og de du er med må alltid komme først, sier legen.
Vær sikker på at du kommer deg i land
En ting er å svømme i et rolig basseng hvor du alltid kan komme deg til lands. Du ser kanten, du vet hvor dypt det er, du har folk i nærheten og det er liten grunn til panikk. Men hva skjer i en krise?
– Det er noe å tenke over. Situasjonen er en ganske annen hvis vannet har understrømmer og det kommer bølger. Hvis vannet ikke er så varmt som bassenget kan du fort få problemer, sier Helge Skjerven i Frende.
Slik vurderer nordmenn egne svømmeferdigheter
Norstat har spurt 1000 nordmenn om å vurdere sine egne svømmeferdigheter. Du må kunne svømme 200 meter for å anses som svømmedyktig. Undersøkelsen viser at
- 1 av 3 sier at de ikke klarer å svømme 200 meter i sjøen
- 11 prosent sier at de klarer mindre enn 50 meter i sjøen
- 11 prosent vurderer egne svømmeferdigheter som dårlige, eller sier at de ikke kan svømme
Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Norstat
– Dette er urovekkende tall. Gode svømmeferdigheter er svært viktig for både små og store, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.
– For å forebygge drukning og få ned drukningstallene må vi øke vannkompetansen til alle aldersgrupper. Vi må styrke svømmeopplæringen i skolen, men også sørge for at flere voksne tar gode valg i forbindelse med vannaktiviteter, sier fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet, Tanja Krangnes.
Menn har størst tro på egne ferdigheter
Menn er overrepresentert i dødstallene ved drukning.
– I undersøkelsen vår ser vi at menn mener de har betydelig bedre svømmeferdigheter enn hva kvinner svarer. 71 prosent av menn mener de kan svømme mer enn 200 meter i sjøen uten pause. Andelen kvinner som sier det samme er 58 prosent, sier Helge Skjerven i Frende Forsikring.
I løpet av første halvår var 88 prosent av de omkomne menn.
– Vi ser lignende tall i sammenlignbare land. Atferdsforskning peker på at flere menn enn kvinner undervurderer risikoer og har overdreven tro på egne ferdigheter. Det gjelder nok også svømmeferdigheter, sier Tanja Krangnes.
Dette må du vite
– Du bør vite hvordan du berger deg selv og hvordan du kan redde andre opp fra vannet på en trygg måte. Det er viktig å vite hvor du ringer etter hjelp og hvordan du utfører hjerte- og lungeredning, sier Krangnes.
Hvis du ser noen som trenger hjelp er det 113 du skal ringe.
– Drukning er ikke som på film
Fagsjefen i Redningsselskapet minner om at drukning ikke er som på film med roping, plasking og veiving med armer. Derfor er det viktig at folk klarer å gjenkjenne en drukningsulykke.
– En drukning skjer som regel helt stille fordi personen bruker alle krefter på å prøve å puste. Om du tror noen er i trøbbel, spør heller en gang for mye om det går bra. At noen er oppmerksomme redder liv hvert eneste år, sier Tanja Krangnes.