Atle Bjurstrøm, Sigrid Sollund, Ingerid Stenvold, Ingunn Solheim og Fredrik Solvang skal lede valgsendingene på NRK. Foto: Ole Kaland / NRK

Slik blir valget på NRK

Hvem blir vinnerne i årets kommunestyre- og fylkestingsvalg? NRK følger utviklingen gjennom hele valgkampen både på nett, TV og radio.

– Kommunestyre- og fylkestingsvalg handler om de nære tingene, som oppvekstvilkår, fritidsaktiviteter og helsetjenesten der du bor. Om veiene du bruker for å komme deg rundt, byutvikling og hvordan du skal ha det når du blir eldre. NRK drar på norgesturné med sin valgdekning for å stille de viktige spørsmålene. Hva kan folk velge mellom, og hva blir konsekvensene? Det er mye som står på spill i alle landets kommuner, og publikum kan følge utviklingen gjennom hele valget på NRK, sier Laurie MacGregor, prosjektleder for valget på NRK.

Lokale historier fra hele landet

Valget vil prege NRK på nett, TV og radio de kommende ukene. Den redaksjonelle dekningen skal formidle lokale historier og sette fokus på politiske saker som er viktige for folk der de bor.

Journalistikken skal engasjere hele befolkningen. Store deler av NRK er med på laget når valgkampen starter for fullt.

– Folk flest har en travel hverdag. Få har tid til å sette seg inn i lokalpolitikkens mange detaljer. NRK vil gjøre det enkelt for alle å sette seg inn i det som står på spill lokalt, slik at man kan stemme med en viss grad av kunnskap, sier MacGregor.

I tillegg til den løpende nyhetsdekningen, debattene og folkemøtet vil flere av NRKs redaksjoner lage eget innhold på valget, blant annet NRK Super, P3morgen og NRK 4ETG.

Partilederdebatt i Arendal og Stavanger

NRK starter som vanlig valginnspurten for fullt i Arendalsuka. Torsdag 17. august inviterer Fredrik Solvang og Atle Bjurstrøm til valgets første partilederdebatt. Alle partilederne vil være til stede og debattere om de viktigste temaene i årets valgkamp.

Den siste partilederdebatten vil finne sted i Stavanger fredag 8. september. Da vil politikerne få en siste mulighet til å svare for seg før valglokalene stenges. Fredrik Solvang og Atle Bjurstrøm vil være programledere også i denne sendingen.

Sigrid Sollund og Fredrik Solvang skal lede folkemøtet i Tromsø. Foto: Ole Kaland/NRK.

Det store folkemøtet i Tromsø

NRK inviterer til en helt spesiell sending fra Storgata Camping i Tromsø mandag 28. august. Da skal folket få svar på det de lurer på i et folkemøte. Lokale politikere og eksperter forsøker å finne gode løsninger på politiske dilemma. Sigrid Sollund og Fredrik Solvang er programledere.

I tillegg kommer Jonas Gahr Støre og Erna Solberg for å svare på spørsmål fra publikum. Nå kan du hjelpe programlederne ved å sende inn spørsmål til sendingen.

Storbystudio fra Oslo, Trondheim og Bergen

Ingerid Stenvold tar temperaturen på den politiske debatten i de tre største byene i Norge. Hvordan ser situasjonen ut akkurat nå? Hvem overtar makta, og hvilke saker er de viktigste for innbyggerne i disse byene?

Programlederen har med seg Lars Os som utereporter og humoristene fra NRK 4ETG, som inviterer folk på åpen gate til å spille Politisk kvitt eller dobbelt.

Valgnatt

Mandag 11. september skal det hele avgjøres. Hvor mange kommuner og fylker vil oppleve et skifte? Hvilket parti blir den store vinneren, og hvilke er de største taperne ved årets valg?

Ingerid Stenvold og Ingunn Solheim skal guide seerne gjennom denne spennende kvelden. Det blir fortløpende oppdateringer fra hele landet og partilederutspørringer utover i sendingen. Lars Nehru Sand og Tone Sofie Aglen er kommentatorer i studio.

Valgmorgen

Tirsdag 12. september gir Valgmorgen deg full oversikt over valgresultatene over hele landet. NRK skal også oppsummere og analysere høydepunktene fra valgkvelden, og se framover for å finne ut av hva valget har å si for deg der du bor.

Kloke gjester står opp grytidlig for å hjelpe til med å forklare hvorfor vi har stemt som vi har gjort, og NRKs reportere ute i distriktene skal ut og se hvilke endringer innbyggerne nå kan vente seg. Programledere for denne sendingen er Anne Jetlund Hansen og Petter Oulie-Hauge.

Ellers byr samtlige av NRKs lokale distriktssendinger på fyldig dekning i sine morgen- og ettermiddagssendinger på NRK P1.

Følg valget i ditt distrikt

NRKs distriktskontorer vil selvfølgelig følge valget tett. Publikum kan forvente seg fyldig dekning både på TV, radio og nett i regi av journalistene ute i distriktene.

– Valgdekningen er helt innerst i kjernen av NRKs oppdrag med å dekke demokratiske behov. For distriktskontorene handler dette om å lage journalistikk som øker engasjementet rundt et lokalvalg. Dette gjøres ved å vise hva valget kan bety for hverdagen til folk der de bor, sier Marius Lillelien, direktør i Distriktsdivisjonen i NRK.

Distriktskontorene vil besøke kommuner og snakke med folk rundt omkring i landet. Gjennom de kommende ukene skal NRK presentere og utfordre lokale politikere, samle velgere og sette fokus på de viktigste sakene i distriktene. Dette vil bli formidlet i form av nettartikler på NRK.no, debatter, TV- og radioreportasjer og annet digitalt innhold.

Blant annet skal NRK Sápmi innom 18 kommuner fra lille Nesseby i nord til Oslo i sør. I år er også NRKs valgomat, samt den nye Lokalvalgguiden, for første gang på samisk.

I tillegg til innhold gjennom valgperioden vil distriktskontorene ha egne lokale sendinger i forbindelse med den store valgdagen mandag 11. september. Dagen etter byr samtlige av NRKs lokale distriktssendinger på fyldig dekning i sine morgen- og ettermiddagssendinger på NRK P1.

Valget med P3morgen

I tillegg til det nevnte vil det være andre spennende sendinger å følge med på. Her er noen av dem.

10. august kickstarter P3morgen forhåndsstemmingen utenfor Rådhuset i Oslo med en sending utendørs. Her får programlederne besøk av ordførerkandidat Rauand Ismail og politisk kommentator Tone Sofie Aglen.

Reporter Hani Hussein skal hver mandag ut på gata og oppleve valg-Norge. Hun skal møte valgansvarlig i Oslo, Karina Miller, oppsøke et forhåndsstemmingslokale, besøke partier på forskjellige valgboder og til slutt lage sin egen valgbod for å fremme sin sak.

Ellers skal P3morgen på tirsdager og torsdager ha med en ung politiker i sendingen. Disse vil være fra forskjellige steder i Norge. På den måten blir lytterne bedre kjent med det unge politiske Norge.

Slik ser torget i kommunen ut i Minecraft, med en Supernytt-logo på bakken. Foto: NRK

Barna bestemmer i Minecraft-kommunen

1. september får barna sin egen kommune og kommunevalg i Minecraft. Der får de lov til å bestemme og valgene de tar får konsekvenser. Målet er å vise barna hvordan det er å ha stemmerett og være med på å påvirke i nærmiljøet.

Mellom kl. 15.00 og 18.00 samme dag blir det direktestrøm der barna vil møte programlederne. De vil guide barna gjennom valget og spille sammen med dem. Der vil de også møte to fiktive politikere som argumenterer for forskjellige retninger barna kan velge. Denne sendingen vil være på YouTube-kanalen til FlippKlipp, i NRK Super TV og NRK TV. NRK bruker sin egen app, Svar-o-meter, til avstemning underveis.

Fra 25. august får barna mulighet til å gå inn i kommunen, bli kjent med universet og bygge på utkanten av den. Supernytt, FlippKlipp og Junka samarbeider om dette prosjektet.

Supernyttdebatten

Sammen med programlederne i Supernytt skal publikum bli bedre kjent med partilederne fra stortingspartiene, høre hva partiene mener om ulike saker – og selvfølgelig ha det gøy. Supernytt har et viktig oppdrag, som er å hjelpe alle å forstå verden og samfunnet bedre, og på den måten bidra til å styrke og utvikle demokratiet. Det gjør Supernyttdebatten til et helt unikt program for barna.

Sendes på NRK1 søndag 3. september, og publiseres i NRK TV og i NRK Super TV samme dag.

Politisk kvitt eller dobbelt

Vet Oslos borgere hvor mange bydeler de har? Husker trøndere hvor lenge Rita Ottervik har sittet som ordfører? Og hvor er det egentlig bybanen skal ende, etter sin ferd over bryggen i Bergen? Kristoffer Torpe fra NRK 4ETG quizer folk på gata om hva de kan om lokalpolitikken i byen de bor i.

Dette blir publisert på NRK.no, i tillegg til å være en del av valgsendingene i Oslo, Bergen og Trondheim.

Skolevalget

Skolevalget er en viktig begivenhet i forbindelse med årets valg. NRK Nyheter skal dekke dette på en bred og grundig måte. Skolevalget gir et bilde på hva ungdom i Norge er opptatt av, og hvilke partier de mener vil løse dagens utfordringer på best mulig måte.

Dette valget er også interessant fordi det ofte gir en første indikasjon på hvordan valget for øvrig vil gå. NRK planlegger en bred dekning, både på nyhetsplass og kommentarplass, for å gi skolevalget den oppmerksomheten det fortjener.

Lokalvalgguiden og Valgomaten

Mange er usikre på hvilket parti de skal stemme på under et valg. I den forbindelse har NRK nok en gang oppdatert den velkjente Valgomaten, som kan fortelle deg hvilket parti som står deg nærmest. I tillegg har NRK lansert Lokalvalgguiden, en helt ny tjeneste som gir deg oversikt over hva som står på spill i din kommune.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *