Slik sikrer du hjemmet for barn

Å gjøre hjemmet trygt for de små er en viktig oppgave, enten du venter en nyfødt eller skal ha besøk av en baby. Sikkerhetstiltak i hjemmet kan forebygge mange av de ulykkene som dessverre kan skje i de vante omgivelsene. Ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI), oppstår en av tre ulykker hjemme. Det er derfor essensielt å iverksette tiltak for å minimere risikoen. Her er ti råd fra Baby.no for hvordan du kan barnesikre ditt hjem:

  1. Stabiliser møbler: Forsikre deg om at hyller og kommoder er godt festet til veggen eller står stødig for å unngå at de velter.
  2. Sikre kjøkkenet: Installer barnesikringer på stekeovner, kjøkkenskap, fryseskap og vinduer for å forhindre at barnet får tilgang til potensielt farlige gjenstander eller situasjoner.
  3. Beskytt mot ild: Dersom du bruker peis eller annet ildsted, monter en peisgrind for å holde nysgjerrige små hender på trygg avstand.
  4. Oppbevar kjemikalier trygt: Sørg for at rengjøringsmidler, maling, og andre giftige substanser er oppbevart utilgjengelig for barn.
  5. Sikre stikkontakter: Installer barnesikringer på stikkontakter som er innenfor barns rekkevidde for å forhindre ulykker.
  6. Forebygg klemulykker: Plasser dørstoppere for å unngå at barn får fingrene i klem når dører lukkes.
  7. Vær oppmerksom på små gjenstander: Fjern små objekter barnet kan putte i munnen, da disse kan representere en kvelningsfare.
  8. Sikkerhet på badet: Bruk sklimatte i badekaret for å forhindre fallulykker.
  9. Velg trygge leker: Kjøp kun leker merket med CE, da dette indikerer at leken oppfyller EU’s krav til sikkerhet, helse og miljø.
  10. Oppbevar medisiner og vitaminer trygt: Sørg for at medisiner, vitaminer, og salver er lagret i et skap som kun er tilgjengelig for voksne.

Selv med disse tiltakene, er det umulig å garantere 100% sikkerhet. En liten distraksjon kan være nok til at ulykken er ute. Derfor er det veldig viktig at voksne alltid er oppmerksomme og til stede når de er hjemme med barn. Det tar kun et øyeblikk med distraksjon, for eksempel et raskt blikk på TikTok eller i avisa, før ulykken kan inntreffe.

Heng opp liste over viktige telefonnummer 

Dersom man skulle være uheldig så er det viktig at man raskt kan få hjelp, derfor anbefaler vi alle å henge opp en liste med telefonnummer til:

Ambulanse – 113

Brannvesen – 110

Politi – 112

Giftinformasjon – 22 59 13 00

Mange tenker nok at det ikke er nødvendig å henge opp disse siden man har mobiltelefon. Det er viktig å tenke at man kanskje ikke tenker klart hvis uhellet er ute, da er det greit å ha disse telefonnumrene enkelt tilgjenelig.

Sikkerhet utenfor hjemmet

Det er ikke bare i hjemmet at ulykkene skjer. Når du har ansvar for et lite barn, bør du tenke at sikkerhet kommer først. Dette inkluderer transport i bil, der korrekt bruk av barnesete  og sele er avgjørende. Sikring med redningsvest er viktig om dere skal ut med båt.

Gjør ditt beste og du er nesten trygg 

Vi håper vi med disse tipsene har hjulpet deg med å tenke sikkerhet. Det blir som nevnt aldri 100 % sikkert men ved å ta noen forhåndsregler så reduserer man risikoen mye.