Earth Hour ble først arrangert i Sydney i 2007. I dag markeres dagen i over 190 land. Illustrasjonsfoto: Norbert Braun / Unsplash

Slukk lyset og gi én time til jorda

Millioner av mennesker verden over viser hvert år sitt engasjement for klima og natur ved å slukke lyset i én time. I år trappes innsatsen opp når Earth Hour markeres i Norge for 15. år på rad.

Earth Hour, som arrangeres av WWF, regnes som en av de største grasrotbevegelsene i verden. Årets markering finner sted lørdag 25. mars kl. 20:30 og setter søkelyset på viktigheten av å trappe opp innsatsen for klima og natur.

– De neste syv årene blir kritiske. For å skape en renere, tryggere og mer stabil framtid for både mennesker og natur, må vi sørge for at den globale oppvarmingen holder seg under 1,5 grader. I tillegg må vi stanse og reversere tapet av natur, og sørge for at vi har et mer bærekraftig forbruk, slik at vi holder oss innenfor planetens tålegrenser. For å få til dette må alle bidra, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Hun håper at Earth Hour vil inspirere folk i Norge til å bruke én time på å gjøre noe positivt for kloden.

– Slukk gjerne lyset, men la ikke engasjementet stoppe der. Kan man for eksempel bruke én time på å gjøre sykkelen klar for våren slik at bilen oftere kan stå, så frø av pollinatorvennlige planter, plukke plastsøppel i nærmeste park eller se en naturdokumentar og lære mer om den fantastiske naturen vi er omgitt av? Det er mange muligheter og alle bidrag, uansett størrelse, teller, sier Andaur.

Mer natur i 2030

Historisk har Earth Hour satt søkelyset på klimakrisen, men fremover ønsker WWF å rette oppmerksomheten også mot viktigheten av å ta vare på natur. Klima og natur går nemlig hånd i hånd, og vi er avhengig av naturen for å løse klimakrisen. Det kom tydelig frem på tampen av 2022 da det ble vedtatt en ny historisk naturavtale i Canada. Avtalen, som har som mål å stoppe og reversere tapet av natur innen 2030, markerer et veiskille i global naturpolitikk.

– Naturen forsvinner i et alarmerende tempo verden over, mye på grunn av måten vi overbruker den på. Den gode nyheten er at vi vet hva som må gjøres for å endre kurs, både for å stoppe naturtapet og for å nå klimamålene. Ved å markere Earth Hour gir man et tydelig signal til dem som bestemmer om at vi står sammen og krever at ord gjøres om til konkret handling, sier Andaur, og legger til:

– Earth Hour er en viktig påminnelse om det akutte behovet for å beskytte det ene hjemmet vi alle deler og hvor lite tid vi har til å gjøre det. Vi håper derfor at både enkeltpersoner, bedrifter og offentlige aktører vil bli med på årets markering for å vise sitt engasjement.

Historiske landemerker i svart

Earth Hour startet som en liten markering arrangert i Sydney av WWF-Australia i 2007, og har siden spredd seg til en global bevegelse. I fjor markerte millioner av mennesker i over 190 land Earth Hour. Kjente landemerker som Sydney Opera House, Empire State Building i New York og Colosseum i Roma gikk i svart for saken.

I Norge har WWF arrangert Earth Hour siden 2009. Her hjemme skal flere aktører rundt om i landet markere Earth Hour, blant annet Det kongelige hoff, Grand Hotel Oslo, Rockheim samt Stavanger og Lillehammer kommuner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *