Slutt på båndtvangen – hva du som hundeeier bør tenke på

Båndtvangen er over 21. august, og mange hunder kommer til å være løse på tur i parken eller i skogen. Hunder pleier å elske å løpe løse, men er det fritt frem for alle å slippe hunden hvor som helst? Her  regler du som hundeeier må forhold deg til.

Den generelle båndtvangen varer fra 1. april til og med 20. august hvert år. Dette fordi dyrelivet er ekstra sårbart i denne perioden. Hunder skal ikke kunne jage, skremme eller skade dyr på beite, ville dyr eller fugler og heller ikke ødelegge egg, reir eller bo.

Ekstraordinær båndtvang

I enkelte kommuner kan det være innført utvidet båndtvang i gitte områder og ved ekstraordinære behov, så undersøk hva som gjelder i din kommune og i kommuner du og hunden din skal besøke.

– For hunder er det naturlig adferd å få løpe løs. Det er derfor viktig å legge til rett for at hunden din får mulighet til dette. Nå som båndtvangen er over kan du som har god kontroll på hunden, slippe gledessprederen din løs i full galopp, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Ikke helt fritt frem

I loven om hundehold står det at hunder kan være løse dersom du har kontroll på den, eller dersom den er på egnet inngjerdet sted. I paragraf 4 står det:

«Hundeholderen skal påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.»

Videre står det i hundeloven at man skal være ekstra forsiktig rundt barn, så ikke hunden skremmer barnet. Det står: «Om nødvendig skal hunden bli satt i bånd eller holdt tett inntil hundeholderen.»

–  Vær ekstra oppmerksom når du er ute på tur og kall hunden til deg om det kommer barn eller andre hunder. Vær sikker på at barna ikke blir skremt og at den andre hunden er vennlig innstilt og liker å hilse før du slipper din hund bort til dem, råder Broholm Einarsen

I trygge omgivelser

Det er også mulig å la hunden få løpe fritt selv om du ikke har full kontroll på hunden din, men det er da viktig at dette kun skjer på steder der man er trygg på at hunden ikke skremmer eller skader folk eller dyr. Kanskje har kommunen eller den lokale hundeklubben et inngjerdet område der hunden kan få løpe fra seg eller leke fritt med trygge hundevenner?

En langline kan øke hundens bevegelsesfrihet samtidig som du har den mer under kontroll. Dette kan være en ekstra trygghet under innlæring eller for deg som har en superglad hund som helst vil hilse på alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *