Snart klart for Drammen litteraturfestival 2024

Kiosklitteratur, lokale forfattere, stjerneskudd og veteraner, familiearrangementer, konserter samt poesipris er noe av det  som står på menyen når Drammen litteraturfestival arrangeres for tredje gang. Arrangementene foregår på Drammen kulturhus og Drammensbiblioteket 15. til 21. mars, og de fleste er gratis.

Startskuddet går fredag 15. mars med åpning og utdeling av den nyetablerte prisen «Drammensbarnas litteraturpris». Elever ved skolene i Drammen har kåret beste barne- og ungdomsbok de siste fem årene. Vinneren er «Harpa» av A. Audhild Solberg. Ordføreren deler ut prisen sammen med elever fra drammensskolen.
– På kveldstid fredag kommer selveste Lars Saabye Christensen! Her er det bare å sikre seg plass, for senere samme kveld dukker også det litterære stjerneskuddet Oliver Lovrenski opp: 19-åringen som brakdebuterte i høst med romanen «Da vi var yngre», sier en entusiastisk Martin Nordli ved Drammensbiblioteket, som arrangerer festivalen sammen med Romfarer United og Drammen poesiklubb.

Skrivekurs og dukketeater

I løpet av helgen blir det skrivekurs for voksne, det blir quiz, dukketeater, foredrag om tegneserieromanen «Jenter», og ikke minst konsert på Drammen kulturhus med den Spellemann-nominerte artisten Ingrid Olava.
Fra mandag til torsdag inviterer bibliotekarene ved Drammensbiblioteket til en underfundig og morsom dikt- og reglestund for barnehagebarn. Mandag blir det bokbad med Thure Erik Lund, Norges kanskje mest nyskapende og markante forfatter. Han ga nylig ut romanen «Vertebrae», hvor en kunstig intelligens fører ordet.
– Skulle det bli for sært og rart, kan vi lokke med panelsamtale om Margit Sandemo, kioskdronninga over alle, med dypdykk i romanserien «Sagaen om Isfolket». Men vi gir oss ikke der: Atle Nielsen kommer med tog fra Bergen for å snakke om Kjell Hallbing og US Marshal Morgan Kane. Du vet, han som trekker på 1/5 sekund, er svak for kvinner og hasard, er nervøs, innesluttet, med påstått psykopatiske trekk, frister Nordli.

Fantastiske Gro Dahle

Tirsdag følger festivalen opp publikums sterke ønske om å få Ingeborg Arvola til biblioteket. Hun fikk sitt store litterære gjennombrudd med den kritikerroste romanen «Kniven i ilden», om kvener og landskapet de lever i. Her kan det bli
trangt om plassen, mener Nordli.
Seinere samme kveld tråkker Drammen poesiklubb i gang sitt arrangement på kulturhuset. Mange har gledet seg til å få oppleve den alltid sprudlende og fantastiske Gro Dahle! Like kjent som utfordrende barnebokforfatter som fantastisk fantasifull og dyptloddende poet.
– Så er vi glade for å ha fått inn drammensfødte Jon Ståle Ritland! Han vil akkompagneres av jazzvirtuosen Morten Qvenild, før kvelden avsluttes med åpen mikrofon. Her kan alt skje, og takhøyden er stor. Velkommen opp på scenen, enten du er en durkdreven entertainer, eller aldri har stått på en scene før!

Om oppveksten i Drammen

Onsdag er det lokalt fokus: Først kommer Erland Kiøsterud, født i 1953 på Strøtvet. Han har et langt og rikt forfatterskap bak seg og vil denne kvelden snakke om sin siste bok «Fire norske sanger», den selvbiografiske romanen om oppveksten i Drammen.
– Du rekker over veien til Kulturhuset med god margin til å rekke festivalens faste innslag, nemlig barprat! Vår lokale forfatterkjempe Kristian Klausen møter Tom Stalsberg til tilbakelent og sprenglærd samtale om den myteomspunne og alt for tidlig døde poeten Nils Yttri. Klausen ga tidligere i år ut kritikerfavoritten «Tungvekt – et essay om en etterlatt boksamling» om Yttris liv og diktning, og ikke minst boksamlingen han etterlot seg da han døde, sier Nordli.
Torsdagskvelden innledes med foredrag om Triztan Vindtorns liv og dikting ved professorlegenden Arild Linneberg. Foredraget blir krydret musikalsk av Elfi Sverdrup på strupesang og Jørn Winnæss på saksofon.

Triztan Vindtorns poesipris

Som avslutning på festivalen løfter Buskerud fylkeskommune, Aschehoug, Den norske forfatterforening og Drammen kommune sammen og steller istand en festforestilling med utdeling av den høythengende Triztan Vindtorn poesipris 2024, som i år vil gå til enten Mona Høvring, Jo Eggen eller Steinar Opstad. Siri Narverud Moen leder kvelden. Hanne Hukkelberg spiller, prisen overrekkes av ordfører Kjell Arne Hermansen, og Spellemannprisvinner Inger Hannisdal Ensemble avslutter kvelden med en forrykende musikalsk kraftpakke!
Se hele programmet på www.drammenlitteraturfestival.no
Festivalen et samarbeid mellom Drammensbiblioteket, kulturbyrået Romfarer United og Drammen poesiklubb.
Festivalen kan arrangeres takket være støtte fra Buskerud fylkeskommune, Drammen kommune, Kulturrådet og Forfattersentrum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *