FOTO: Pixabay

Søppel tar livet av husdyr

Det er ikke bare plast i havet som skaper trøbbel for dyr. Hvert år må mange storfe bøte med livet på grunn av søppel i naturen.

-Vi får årlig inn en del meldinger der storfe har dødd eller er avlivet på grunn av at de har fått i seg skarpe gjenstander gjennom fôret. Ikke sjeldent er synderen søppel som vi mennesker kaster fra oss i beiteområder eller langs veien, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

I 2021 ble det rapportert inn over 1.400 tilfeller av “Kvast” hos kyr, okser og kalver. En økning fra 1.300 året før. Det viser tall fra Kukontrollen*. “Kvast” er betegnelsen på selve fordøyelsesforstyrrelsen hos storfe. De klarer ikke å sortere ut fremmedlegemer i fôret, og metallbitene blir med ned i magen på dyret.

Øl- og brusbokser havner i fôret

En del av disse tilfellene er metallbokser som øl- og brusbokser. Havner de i slåmaskinen blir de malt til små biter i dyrefôret som er svært vanskelig å oppdage. Søppelrydding i forkant og bruk av magneter for å fjerne metallbitene tar dessverre ikke alt.

– Dette er nok en veldig god grunn til å ikke kaste søppel i naturen. Kvernes metallbitene opp i dyrefôret, er det som å spise barberblad. For dyret kan resultatet bli store indre blødninger, betennelser og i verste fall en smertefull død, sier Eklo. Husdyrforsikringen gir erstatning, både hvis dyret dør og driftstapet som oppstår i etterkant, men det er en mager trøst sammenlignet med de lidelsene dyret blir utsatt for og tapet av et godt dyr.

*Kukontrollen forvaltes av TINE. Data og databasen eies av Mimiro. Kukontrollen er den landsomfattende Husdyrkontrollen for melkekyr. Kukontrollen er tilgjengelig for alle landets kumelkeprodusenter. Cirka 97 prosent av melkeprodusentene i landet er med i Kukontrollen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *