Spiser du mer brokkoli i januar? Du er ikke alene!

New year. New me. Vi velger særlig én grønnsak når nyttårsforsettene skal nås.

Svært mange vil starte det nye året med bedre vaner – “hvit” måned, endelig skal vi bruke treningsmedlemskapet og maten, den skal være sunn.

Og i jakten på et bedre kosthold er det særlig en grønnsak vi sverger til – januar er nemlig den måneden i året hvor det selges klart mest brokkoli.

Ned i februar

I fjor steg salget med hele 70 prosent i januar, sammenlignet med måneden før. Og BAMA forventer samme trend i år.

– Det er neppe tilfeldig at brokkoli selger klart best i den måneden folk har høye ambisjoner om å bli sunnere. Mange ser på brokkoli som en supergrønnsak og noe av det absolutt sunneste vi kan spise, forteller Magnus Voie, produktsjef for frilandsgrønnsaker i BAMA.

Totalt ble det solgt like over 836 tonn brokkoli i januar i 2023, mot 494 tonn i desember 2022. I snitt ble det solgt omtrent 574 tonn brokkoli hver måned i 2023.

– Som med de fleste nyttårsforsetter, ser vi at de gode intensjonene dessverre forsvinner fort. Allerede i februar er brokkolisalget på vei ned mot normalt nivå. Det vises tydelig når folk gir opp det nye livet og vender tilbake til gamle synder, ler Voie.

En skikkelig allrounder

– Brokkoli er en fantastisk grønnsak. Den kan stekes, dampes, wokes eller spises rå. Jeg er ikke overrasket over at den er populær i januar, sier Lise Marie Brandstadmoen, leder for helse og ernæring i BAMA.

Brandstadmoen er enig i at brokkoli er en grønnsak mange tenker på som sunn, og de har helt rett. Den har en rekke ulike næringsstoffer som kroppen trenger, og inneholder blant annet mye vitamin C, i tillegg til folat, kalium og kostfiber.

– Vitamin C er viktig for å opprettholde immunforsvaret, og brokkoli kan derfor bidra til at man holder seg frisk. Det er greit å vite nå som vi er i en sesong hvor mange blir syke, sier Brandstadmoen.

– I likhet med mange andre grønnsaker er den også kalorifattig. Dersom man ønsker å passe på vekta, kan det vært smart å fylle tallerkenen med grønt. Kalium er også viktig om man trener. Det hjelper nemlig med å opprettholde både en normal muskelfunksjon og blodtrykk, opplyser Brandstadmoen.

Vil du spise mer brokkoli, men tenker at dampet brokkoli er kjedelig? Finn din nye favorittoppskrift på bama.no. Der er det masse inspirasjon som får brokkolien til å skinne.

PS! Husk at hele grønnsaken kan spises, ikke bare bukettene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *