Janny Hermansen hjelper til med et smil. Her er det Oliver Tran som får hjelp. Til høyre sitter Odin Hermansen.

Sport med mus og tastatur i Berskaughallen

I Berskaughallen på tirsdag og torsdag kveld foregår det ting som mange ikke forbinder med idrett. Lagspill er det uansett, og vi møtte 12 lykkelige gutter som får holde på med det de liker aller best: gaming.

-Mange av disse gutta sitter hjemme på rommet sitt og gamer alene. Jeg tror det er viktig at de møtes ansikt til ansikt, sier Janny Hermansen, som er leder for e-sport-gjengene i Berskaughallen.

Verdensomspennende sport

E-sporten i Berskaughallen startet så smått opp før sommeren, men det er først etter sommerferien at de har kommet ordentlig i gang. Det er tre grupper som møtes et par ganger i uka. De minste er de fra 2. til 4. klasse, deretter er det 5. og 6. klasse og så er det ungdomsgruppe fra ungdomstrinnet.

De yngste møtes fra klokka 17 til 18.30. Den gruppen er fulltegnet, og alle 12 plassene er opptatt.

Før gamingen kan starte, får guttene brukt litt energi på egenlaget hinderløype. Til høyre er Joachim Carlsen, som er e-sport-trener.

-Skulle det komme noen som ber om plass, kan vi sikkert få det til, smiler Janny, og forsøker å overdøve skrikene fra guttene bak skjermene.

Gaming, eller e-sport, som det heter, er en type idrett som har helt andre elementer enn løping, ball eller ski og skøyter. Like fullt handler det om strategi og samspill mot et felles mål. På verdensbasis er det stort, og det arrangeres turneringer der premiene er i millionklassen.

Først få ut litt energi

I et rom i andre etasje over banene samles e-sportgjengen til dyst. Der er det satt opp bord, gamingstoler, pc-er og alt som trengs. Gamerne har med seg headset, håndkontroller og gamingmus selv. Men før de får lov til å starte, skal de ha litt fysisk aktivitet. Alle guttene henter hver sine hindere på lageret, og sammen lager de en hinderløype på gangbroen i andre etasje. Når de har rast litt fra seg, er det spilletid. Janny dirigerer guttene slik at de danner lag med fra to til fire spillere. I starten er det sjenert stille, men det varer ikke lenge.

-Det er de færreste som kjenner hverandre fra før, men nå blir de jo kjent. Og det beste er jo at de kan fortsette å spille med hverandre hjemmefra, sier hun.

William Andersen (t. v.) jubler over en bragd spillkameraten Adrian W. Koløy klarte.

Trener i e-sport

Det går i Fortnite og Rocket League. I sistnevnte spill skal det være en turnering i Drammen om et par uker, og en del av spillerne i Berskaughallen skal delta. E-sportgjengen har egen trener, Joachim Carlsen. Han har tidligere vært e-sport-trener hos DBK. I dag monterer han PCer i tillegg til at han går rundt til de som lurer på noe.

-Vi får noe støtte fra kommunen til lønna til Joachim og til leie av dette rommet, sier Janny, som synes det er fint at også de som ikke trives med tradisjonell idrett kan møtes over felles interesse.

Skyting og fiender

-Ånei, jeg døøøde! Kan du gi meg liv? Skyt med den der, ikke den. Der borte er det noen fiender – fort deg dit!

Janny går rundt blant de høylytte guttene som skriker ut skyteordrer og varslinger om fiender som lurer. Rolig og smilende fikser hun kontroller, logger inn, starter pc-er på nytt og småprater for tilsynelatende døve ører.

En og en halv time går altfor fort, men guttene logger av og pakker sammen forbausende lydig og presist når Janny roper at det er slutt. Utenfor står nemlig neste gruppe og tripper. Det er 5.- og 6. klasse sin tur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *