HOTELLDIREKTØRENE: Helge Källmann og kona Anoma foran hotellet sitt på Sri Lanka.

Et nytt liv på Sri Lanka

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i september 2010.

Helge Källmann (54) fra Drammen tok med seg kona – eller var det kona som tok med seg ham? til Sri Lanka, og bygde seg et hotell.

– Det skulle egentlig bli et privat feriested for oss, men så ble det hotell, gitt!

Det er fem år siden de reiste sydover til konas hjemland. De kom frem 28. august 2005, og startet byggingen en uke senere. Nyttårsaften halvannet år senere kunne de ta i mot de første gjestene på hotellet Nor Lanka som etter hvert har fått ry på seg til å være nr. to på lista over anbefalte hoteller på nettstedet tripadvisor.com. Og stranda 100 meter unna er kåret som den nest beste i verden av Lonely Planet.

12 ROM: Det er kanskje ikke verdens største hotell, men tripadvisor.com har kåret det til det nest beste på feriestedet Unuwatuna.

Veiskille

Det kom til et veiskille i livet da Helge Källmann nærmet seg 50. Arbeidsgiveren Jernbaneverket slet og hadde en omstrukturering av bedriften. Mange fikk tilbud om sluttpakke – én månedslønn pr år de hadde vært ansatt. Og Helge Källmann hadde vært ansatt i 22 år, altså ble det en solid sluttpakke.

– Jeg brukte fire måneder på å bestemme meg. Sluttpakken var stor, jeg hadde også mottatt et arveoppgjør fra foreldrene mine, og tomta på Sri Lanka hadde jeg allerede kjøpt, sier han.

Kona Anoma er fra Sri Lanka. Hun kom til Norge i 1985, og har bodd og levd i Norge siden da. Hun har vært gift før, og har tre barn. Helge møtte damen fra øya syd i India, og de giftet seg i 2002.

Sammen bodde de i et hus i Sørliveien på Gulskogen. Anoma jobbet i Drammen kommune, og Helge altså i Jernbaneverket.

– Helt normalt liv med andre ord, sier Helge Källmann på telefon fra paradiset Unawatuna Beach, som Lonely Planet har ranket som den nest beste stranden i verden.

– Men et vaneliv, samme tralten.

Solgte huset

Så fikk konas søster på Sri Lanka brystkreft. Hun ville ned dit og være en støttespiller for henne. 

– Når det kom i tillegg, ble det til at vi bestemt oss. Og da gikk ting fort!

Huset ble solgt og lagt til kapitalen. 

Byggingen tok nesten halvannet år. Det er flere etater å forholde seg til enn i Norge, men byggingen pågikk mens de forskjellige tillatelsene var under behandling.

Hotellet har 12 rom, og ekteparet Källmann har sin egen leilighet der. Familien har også økt, for fire år siden fikk de sønnen Noah sammen, og han går i internasjonal barnehage nå. Senere skal han over på internasjonal skole.

Anoma er i Norge flere ganger i året for å besøke de voksne barna som fortsatt bor i Drammen. Helge har kun vært hjemme to ganger etter at de flyttet.

– Men da i noen måneder hver gang, sier han.

– Jeg tar vel en tur neste år, men det er mye å gjøre her på hotellet, og dessuten er det vanskelig å forlate paradiset her!

STRANDA: Unawatuna Beach er kåret til en av verdens beste av Lonely Planet. Snakk om paradis!

Tripadvisor

Det tok ikke lang tid før hotellet begynte å få en jevn strøm med gjester. Mye på grunn av beliggenheten, kanskje, men nettstedet tripadvisor.com, hvor folk kan legge inn sine reisetips og anbefalinger, nevner flere ting: Maten – som kona har styringen over, rensligheten og servicen.

I følge tripadvisor er Nor Lanka hotell det nest beste hotellet i Anuwanata-området, det vil si sørspissen av Sri Lanka.

– Det fleste, eller rundt 80 prosent, av gjestene våre er britiske. Det henger ennå igjen at Sri Lanka, daværende Ceylon, var britisk koloni. Men ellers har vi gjester fra hele verden, og vi blir jo ekstra glade når det kommer nordmenn, sier Helge.

– Og språket skal ikke oppleves som noe problem, vi henter og kjører til og fra flyplassen, og ordner alt som behøves.

Fredelig

– Vi visste ikke helt hva vi gikk til da vi la ut på denne reisen, forteller Helge. 

– Ting er helt annerledes her, og det er en utfordring å starte på nytt midtveis i livet. 

I sør på denne eksotiske øya er det lite som minner om krigshandlinger. Det er stort sett i nord de harde kampene har foregått.

– Det er fredelig her, lite kriminalitet og vennlige mennesker. Øya har en storslagen natur, med høye fjell og vakre strender. Temperaturen er ganske jevn året rundt – 28 til 32 grader. Det skal være regntid nå på sommeren, men det er ikke stort å snakke om.

Høysesongen er fra desember til april, men folketomt har det aldri vært på hotellet.

– Det er jevn pågang. Ikke noe rush, men vi har alltid gjester, sier Helge Källmann.

– Faktisk har vi booking så langt frem som til mars 2012!

FAKTA OM SRI LANKA

Tropisk øynasjon søsrøst av India.

Byttet navn fra Ceylon til Sri Lanka i 1972.

Var britisk koloni frem til 1948.

Kjent for te, men eksporterer også klær, frukt, grønnsaker, gummi og fisk.

21.5 millioner innbyggere.

Republikk med Mahinda Rajapakse som president.

De siste 30 årene har øya lidd under en etnisk konflikt mellom tamilene og regjeringen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *