Frivilligheten trenger full og regelstyrt momskompensasjon. Foto: Frivillighet Norge/Birgitte Heneide

Statsbudsjettet gir ingen garanti for full momskompensasjon

– Det er bra regjeringen sier at frivilligheten skal få full momskompensasjon og øker bevilgningen betydelig, men vi er skuffet over manglende regelstyring av ordningen. Regelstyring vil gi frivilligheten den garantien vi savner, i form av forutsigbarhet og tryggere rammer, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Regjeringen foreslår å sette av 2,44 milliarder kroner til momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner og skriver at de legger til rette for full momskompensasjon. Regjeringen foreslår ikke å regelstyre ordningen, noe de har lovet i Hurdalsplattformen. Det betyr at budsjettet ikke gir frivilligheten en garanti om full momskompensasjon.

– Dette gjør ordningen uforutsigbar og politisk sårbar. Slik burde ikke den viktigste ordningen for frivilligheten fungere, sier Slotterøy Johnsen. – Den bør være uavhengig av hva en regjering til enhver tid bevilger. Næringslivet ville aldri akseptert å ikke ha forutsigbarhet når det gjelder hvor stor bedriftenes momsrefusjon skal være.

Frivillighet Norges estimater viser at frivillige organisasjoners utgifter til moms øker, og i større grad enn tidligere. Det skyldes en gledelig økt aktivitet og også høy inflasjon og øker behovet for momskompensasjon.

– Vi er bekymret for at rammen trolig ikke vil holde til full momskompensasjon. Økt aktivitet i frivilligheten er utelukkende et gode for samfunnet vårt. Nå er det opp til Stortinget å ta ansvar for å sikre full momskompensasjon for 2024, avslutter Slotterøy Johnsen.

Frivillighet Norge har spilt inn behovet for regelstyring i en årrekke, og gjorde det igjen i forbindelse med statsbudsjettet for 2024.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *