Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i august 2012.
Dag Åsbjørn Johansen har nettopp flyttet hjem til Åssiden. Med seg på flyttelasset har han en rekke livsviktige spørsmål.
Dag Åsbjørn er filosof, og starter et filosofikurs om et par uker. Han har ingen standard, norsk utdannelse innen filosofi, men har deltatt på mange samlinger og kurs rundt i verden.
– Filosofi er å stille de rette spørsmålene hvis man skal finne de rette svarene, sier han.
– Opprinnelig var filosofi den viktigste vitenskapen. For hva er viktigere enn å finne meningen med livet? Hvorfor er vi her, hva er meningen og hvor skal vi?
Dag Åsbjørn har tatt med familien og flyttet til Åssiden etter å ha bodd i Bærum store deler av livet. Men han er Åssia-gutt, derom ingen tvil. Hans farfar var rektor ved Åssiden barneskole, og han møter stadig vekk folk som husker farfaren.
Dype tanker
Dag Åsbjørn har holdt en lang rekke filosofikurs i Bærum, ved siden av å gi pianoundervisning og sette opp danseforestillinger.
– Jeg vurderte en gang å få meg en fast jobb hvor jeg gjør bare én ting, men det ville ikke ha fungert, tror han.
Mandag 27. august starter han opp Filosofi- og Livskunstkurs på Drammen videregående skole. Fire mandager skal det arrangeres, og Dag Åsbjørn inviterer folk som går rundt og tenker dype tanker.
– Mange går rundt og tenker på de sentrale spørsmålene i livet. De virkelig dype tingene. Jeg tilbyr dem et forum for likesinnede. Men også for de som bare er nysgjerrige – det er lav terskel på kurset, sier han.
Han bruker gjerne boken ”Life and How to Survive it” skrevet av komikeren John Cleese og hans psykiater Robin Skynner som innledning til kurskveldene.
– Et av de store spørsmålene vi kan stille oss er hvorfor er ikke menneskene perfekte? Boken gir oss flere innspill på å være det perfekte menneske, såkalt mentale OL-vinnere. Det forskes så mye på mentale svakheter, psykiske sykdommer og hvorfor ting går galt. Men det finnes liten eller ingen forskning på det suksessfulle mennesket. Du kan lett finne oppskrifter på hvordan vinne i sjakk, det er skrevet mye om suksess i idrett, business – men fint lite om hvordan ha suksess med selve livet, sier Dag Åsbjørn.
Felles sannhet
Et av målene med filosofi er å finne den menneskelige minste felles multiplum. Eller sannheter som gjelder for absolutt alle.
– Vi vet jo mange fysiske felles sannheter, som at vi må spise, sove og gå på do. Men hva er våre mentale felles sannheter? Og universet – hvilke felles tanker kan vi enes om?
Dag Åsbjørn mener at jo flere felles sannheter menneskeheten finner, desto lettere blir det å kommunisere. Og med kommunikasjon kan kriger løses, sultkatastrofer avverges og religionsstridigheter hindres.
– Det er mange mennesker som har bastante sannheter og påstander. Jeg ber dem begrunne dem. Ofte er det ikke så lett, for mange såkalte sannheter er bygget av steiner som smuldrer opp når man begynner å røre ved dem. Det er den filosofiske utfordringen, sier han.