KLAR FOR START: Harald Helmersmo (61) fra Konnerud er klar for sin 40. Holmenkollmarsj på lørdag. 

Stiller til start for 40. gang

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i januar 2013.

Harald Helmersmo (61) har gått Holmenkollmarsjen 39 ganger. Lørdag blir hans 40., og det er like mange ganger som marsjen har blitt arrangert.

Førstkommende lørdag arrangeres det 54 km lange turrennet Holmenkollmarsjen for 40. gang. I 1973 sto Harald Helmersmo på startstreken, og det gjør han også i 2013 som alle årene i mellom. Han er en av få som har gjennomført hoveddistansen i alle renn, og det skal markeres.

– Det er fem stykker som stiller i samme klasse som meg, og vi får litt oppmerksomhet på den måten at vi stiller i egen pulje før de andre med startnumre med egne farger, og startavgift og transportkostnader er betalt, sier Harald Helmersmo fra Konnerud. 

Det er Skiforeningen som arrangerer Holmenkollmarsjen, og de vet å sette pris på veteranene i rennet.

Startproblemer

Kun et par ganger i løpet av de 40 årene har det vært startproblemer.

– Den ene gangen hadde jeg omgangssyke natta før, men følte meg litt bedre på morran. Så jeg reiste innover og fant ut at jeg ville starte, selv om jeg var rimelig slapp. Da det var syv kilometer igjen, hadde jeg nesten ikke noe energi igjen, men jeg klarte å fullføre, sier Harald.

– Den andre gangen hadde jeg brukket et ribbein et par uker før, og vurderte sterkt om jeg skulle avstå. Men jeg gikk da også, til tross for store smerter.

Det er viktig å være godt forberedt, og derfor stilte han ikke i Hauer’n sist helg. 

– Hauer’n er et hardt løp som krever mye, sier Harald. 

– Jeg er ikke så ung lenger at jeg restituerer meg på en uke. 

Også Birken

Tidligere hendte det at Holmenkollmarsjen og Birkebeineren arrangert på samme helg. Derfor har han bare 19 starter i Birkebeineren. Rennene er like lange.

– Jeg måtte prioritere Holmenkollen, siden jeg har vært med fra starten. Men nå går rennene til forskjellige tider, så i mars starter jeg for 20. gang i Birken, sier sprekingen fra Konnerud.

Hellersmo er i full jobb som produktsjef i Proxll ved siden av treningen. 

– Jeg synes egentlig det er greit å få en balanse i treningen, så det ikke tar helt av. Ser en del folk som bare trener, og det er ikke bra det heller, sier han.

Anbefaler gymnastikk

– Det er viktig å holde seg i form med andre ting enn skigåing også. Når det ikke er snø, trener jeg på helsestudio, både styrketrening og gymnastikk, sier Harald.

– Mykhet i ledd er av største betydning, og muskler er viktigere jo eldre en blir.

Han demonstrerer med enkelhet å ta i bakken med rette knær.

– Hvis du er ute på ski, merker du hvor hemmet du blir når leddene ikke er myke. Og skigåing er en fantastisk idrett for eldre, siden bevegelsene er myke og belastningen liten, sier han, og legger til at han er velsignet med god helse.

– Skiturer gir deg i tillegg masse frisk luft og naturopplevelser i motsetning til å trene i hall eller på studio.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *