Når du står på en travel togperrong er det greit å passe litt ekstra på mobilen og andre verdisaker. Foto: iStock.

Stor økning i ferietyverier i sommer

I juni og juli økte antallet tyverier nordmenn opplevde på ferie med nesten 25 prosent. – Økningen har vært overraskende stor.

Det sier seniorrådgiver i Frende Forsikring, Marius Solberg Anfinsen, om tallene fra selskapets sommermåneder. I juni så Frende en økning på hele 53 prosent i antallet tyverier fra samme måned året før.

– I juli i år så vi en liten nedgang fra fjoråret, men antallet var likevel skyhøyt ettersom juli 2022 var en rekordmåned. Totalen for de to store sommermånedene blir en voldsom økning i antallet tyverier, sier Solberg Anfinsen.

Bør skjerpe rutinene sine

Han har flere teorier om hvorfor det skjer akkurat nå.

– For noen virker pandemien langt unna nå, men for andre ble sommeren i år den første skikkelige utenlandsturen på noen år. Tyverier var kanskje det siste vi tenkte på under koronaårene, da nærmet vi oss få andre enn de vi var nærmest. Det gjør nok sitt til at folk har litt dårligere rutiner for å passe på tingene sine, sier Solberg Anfinsen.

Selv om triksene for å unngå tyveri er velkjente virker det som mange glemte dem i sommer.

– Vesker og sekker må være lukket og du bør holde et øye med dem. Det betyr at de ikke skal stå bak eller på siden av stolen på cafeen. Ha dem heller under bordet, gjerne inntil foten din så du kjenner at den er der, sier han.

– Du bør heller ikke gå med verdisaker i baklommen, eller ha dem synlig i hendene. Vi har fått flere meldinger i sommer fra kunder som opplever at mobilen blir snappet ut av hånden deres når de skal ta bilder på ferien, sier rådgiveren fra Frende.

Økt desperasjon i mange land

Han peker også på at mange sliter økonomisk for tiden i mange europeiske land. Det kan øke faren for tyverier.

– Mange har det tøft og merker at økonomien er stram. Antallet som bor på gata har også økt de siste årene, noe som er særlig synlig i storbyene. Økt fattigdom kan også bidra til at antallet tyverier går opp, sier Marius Solberg Anfinsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *