Denne battericontaineren får påfyll hos Circle K E18 Bamble i Telemark. Foto: Skagerak Energi

Storsatsing på utslippsfrie byggeplasser

De to energigigantene Skagerak Energi og Circle K Norge går sammen om å levere flyttbare battericontainere til anleggsplasser over hele Norge.

– Vi skal bli en brobygger for elektrifiseringen av norsk bygg- og anleggsbransje, fastslår Kenneth Andersen, forretningsutvikler i Skagerak Energi.

Hittil har satsingen på utslippsfrie anleggsplasser blant annet blitt hindret av manglende kapasitet på strømnettet rundt omkring i landet. Løsningen til Skagerak Energi og Circle K Norge er å transportere energi til der den trengs i store battericontainere.

På den måten kan elektriske gravemaskiner og andre anleggsmaskiner lade uten tilgang til strømnettet.

– Så lenge det går en vei dit, kan vi levere energi nesten hvor som helst i Norge. Og når battericontainerne går tomme, henter, lader og leverer vi dem tilbake. Slik blir målet om utslippsfrie byggeplasser endelig oppnåelig, sier Anders Kleve Svela, som leder E-Mobility-enheten i Circle K Norge.

Spår disruptiv effekt

En rekke pilotprosjekter er gjennomført med støtte fra Enova. Nå skal Skagerak Energi og Circle K videreutvikle og skalere opp satsingen sammen. Kenneth Andersen tror det nye tilbudet vil ha en disruptiv effekt i bransjen.

– Hittil har ikke staten og kommunene klart å stille klare krav til dekarbonisering av anleggsplassen. Ambisjonene har vært der, men tilgangen på fornybar energi har vært en bremsekloss. Nå forandrer alt dette seg, og det er opp til byggherrene, særlig de offentlige, å gripe sjansen som ligger der, sier Andersen.

– Nå som tilgangen på fornybar energi blir bedre, er det opp til byggherrene, særlig de offentlige, å gripe sjansen som ligger der, sier Kenneth Andersen (t.v.). Her sammen med to kolleger i Skagerak Energi, Oddvar Arnø og Håvard Hadland. Foto: Skagerak Energi

Flere stiller utslippskrav

Hvert år står bygg- og anleggsbransjen ansvarlig for om lag to millioner tonn CO2-utslipp i Norge. Globalt kommer nesten 40 prosent av verdens totale utslipp fra bygg og anlegg, ifølge FN. Kjetil Rasmus Bang, som har storkundeansvar i Circle K Norge, merker at markedet nå er i ferd med å endre seg.

– I stadig flere anbud, særlig fra aktører som Statens vegvesen, stilles det nå krav om å redusere utslipp på byggeplassen. Hjulene er i bevegelse, og nå gir vi gass, sier han.

Bang forteller at samarbeidet styrker både Skagerak Energi og Circle K Norge.

– De stiller med banebrytende teknologi, vi stiller med et av de råeste salgs- og distribusjonsapparatene i Norge. Sammen har vi kompetanse og muskler til å skalere opp og rulle ut den nye ladeløsningen dit hvor behovet er. Samtidig får kundene nå tilbud om alle typer energi på ett og samme sted, noe som gjør hverdagen enklest mulig for dem, sier han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *