Studie: Vi søker mest på ‘depresjon’ i mørketiden

I de mørke vintermånedene fra november til februar søker nordmenn hyppigere på ‘depresjon’, med Nord-Norge i spissen. En nylig studie fra Ubevisst.no kaster lys over trenden, og resultatene er tankevekkende.

Bildet viser søketrender for ‘Depresjon’ i Norge fra 2005 til 2024. De grå stolpene markerer mørketiden (nov. – feb.). Data fra Google Trends.

Når mørket senker seg, søker nordmenn svar. Data samlet fra 1. januar 2005 til 1. januar 2024 via Google Trends, avslører at 8 av de 10 månedene med høyest søkevolum for ‘depresjon’ faller i mørketiden. Dette fenomenet er mest fremtredende i Nordland, Troms, og Finnmark, hvor gjennomsnittlig søkeinteresse for ‘depresjon’ er betydelig høyere enn resten av landet.

Verdiene på kartet representerer relativ søkehyppighet for ‘depresjon’ fra 0 til 100, hvor 100 indikerer regionen med høyest relativ popularitet for søketermen. De orange stolpene markerer regioner fra Nord-Norge. Datakilde: Google Trends

Interessen for depresjon i mørketiden kan indikere at mange nordmenn opplever tøffere tider i løpet av vinterhalvåret og søker svar. 

Gledesekspert Arnt Sæther kommentar: Dette kan og bør være nyttig for offentlig helsemyndigheter som kan iverksette tiltak. I tillegg må alle som opplever depresjoner eller synes mørketiden kan bli overveldende, vite at det finnes hjelp. 

Ressurser for å finne lys i vintermørket

I Ubevisst har vi laget en omfattende guide på hvordan bli lykkelig, hvor fokuset er å finne lys og glede selv i de mørkeste månedene av året. Guiden ble nylig omtalt i VG og NRK. Du kan finne guiden her: Lykkeguide

Andre nyttige ressurser fra Ubevisst for å finne fred i mørketiden:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *