Asparges kalles grønnsakenes konge, og det er ikke så rart. Den korte sesongen gjør at den er ettertraktet og har et litt eksklusivt preg over seg. Da gjelder det å nyte denne gode delikatessen mens man kan.
Har du noen gang lurt på hvordan asparges vokser? Fra et aspargesfrø settes i jorda går det cirka 1.000 dager, altså tre hele år, til det kan høstes av planten. Til gjengjeld kan det høstes av den samme planten år etter år.
– Asparges vokser på en utrolig kul måte. Den vokser rett og slett rett opp av bakken, en og en stengel, forteller Bernt Freberg, som er en av tre brødre som driver Hvasser Asparges ytterst i Oslofjorden. Fra slutten av april til St.Hans høster de rundt 15 tonn asparges i året, og er også eneste produsent i Norge på hvit asparges.
– Den hvite aspargesen ser vi ikke før den graves forsiktig frem en etter en. Hver hvite asparges graves frem for hånd, sier Freberg.
Han forteller videre at det er gode forhold for å dyrke asparges på Hvasser. Tidlig vår og lang høst gir aspargesen perfekte forhold. I tillegg er det sandholdig jord, noe aspargesen trives svært godt i.
Den norske aspargessesongen for grønn asparges er fra mai til slutten av juni – perfekt å servere til 17. mai med andre ord. Sesongen for hvit norsk asparges er fra april til mai, men tilgangen er begrenset.
Finnes i flere farger
Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges. Hvit asparges får man ved å hyppe jorden opp så snart stilkene viser seg, da kommer det ikke lys og luft til og stilkene forblir bleke. Den lilla får lov til å stikke hodet et par cm over jorden slik at toppen får farge, mens den grønne vokser fritt over jorden og dermed får sin fine vårgrønne farge ved at det dannes klorofyll i aspargesen. I Norge dyrkes det kun grønn og hvit asparges.
– Når aspargesen setter i gang med å gro, kan den vokse ti centimeter i døgnet, sier Freberg og understreker at det derfor er travle tider på Hvasser nå, noen ganger må de høste to ganger om dagen.
Grønnsaken med mest jern
Asparges er blant grønnsakene med mest jern, forteller ernæringsrådgiver, Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
– Du kan også øke opptaket om den serveres sammen med kjøtt eller fisk, og med en vitamin-C rik grønnsak eller frukt. Vitamin C fra poteter kan også hjelpe på opptaket. Den er også en god kilde til fiber, som gjør godt for fordøyelsen og gir næring til gode tarmbakterier som er forbundet med et godt immunforsvar.
Tilberedning
Husk og skjær av 1-2 cm nederst på aspargesen. Vær forsiktig dersom du knekker av. Da kan du risikere å kaste 2/3 av aspargesen. Den nederste delen kan være litt trevlete så den er fin å fjerne. Noen liker også å skrelle aspargesen, dette er ikke noe du må gjøre med den grønne, men den hvite trenger en liten runde med potetskrelleren før tilberedning. Husk at sesongen er kort, så nyt denne gode råvaren nå, avslutter Sagen.