Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn har syv råd for den som vil møte julehøytiden med lave skuldre. (Foto: Brodogkorn.no)

Torunns 7 supertips for en stressfri førjulstid

Her er rådene som gjelder når førjulstiden gir deg høye skuldre.

Med desember kommer førjulstid – som for mange er likestilt med førjulsstress. Når listen over alt som skal gjøres blir for lang, gjelder det å ha noen triks på lager som senker stressnivået.

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn har lang erfaring med julebakst og juleforberedelser. Hun deler her sine beste råd for å gå gjennom førjulstiden med ro i kroppen.

– Det viktigste rådet er å sette et ambisjonsnivå som passer til hvor mye tid du har til rådighet. For travle familier er det lov å ta snarveier, sier Nordbø.

Her er hennes 7 beste tips til førjulstiden:

1. Sett tidlig nok i gang

Tips nummer én er å starte tidlig med julebaksten.

– Mange av julens kaker kan bakes i slutten av november og fryses ned. Da er det bare å ta dem opp fra fryseren som gjenstår når det nærmer seg jul, sier Nordbø.

Julekaker hun anbefaler for nedfrysning inkluderer Sarah Bernhardt i langpannesmultringerkransekakekransekakestengermor monsen og fattigmannLussekatterjulebrødvørterbrød og rundstykkene til julefrokosten kan også forberedes tidlig.

2. Bak syv slag på to dager

– Man  ikke ha syv slag til jul. Men har man først bestemt seg for å fylle opp kakeboksene, kan man spare tid ved å effektivisere julebakingen. Velger du de riktige oppskriftene og planlegger godt, kan du gjøre unna alle syv slagene på to dager, sier Torunn Nordbø.

Hun anbefaler å bruke én dag på å bake kokosmakronerkrumkaker og brune pinner. Samme dag kan man lage deigen til smultringerkakemennsirupsnipper og sandkaker – som kan bakes ut neste dag.

Skal man virkelig være effektiv, kan man også bake 7 slag julekaker fra 1 deig. Denne oppskriften er utgangspunktet for å lage sjakkruter, stjernekaker, tyske skiver, smørkranser, fylte riflekjeks, syltetøyhjerter og månekjeks.

 3. Kjøp og pynt ferdige pepperkaker

Noen ganger er det lov til å jukse litt – du kan rett og slett hoppe over pepperkakebaksten og gå rett på pyntingen, gjerne med hjelp av barna.

Sett frem melis i fine farger, nonstop og kakepynt og la de små pynte av hjertens lyst, sier Nordbø.

4. Ta julebaksten med vennegjengen

Har du en vennegjeng du ser for sjelden? Slå to fluer i én smekk og inviter til felles kakebaking i førjulstiden.

– Hver person tar kun med seg én kakedeig, og kommer hjem med like mange kakebokser som antall venner. Nyttig, sosialt og hyggelig, sier Torunn Nordbø.

5. Server afternoon tea på juleverksted

Det er alltid hyggeligere å ha juleverksted sammen med noen. Serveringen blir rask og enkel dersom du velger å servere afternoon tea til juleverkstedgjestene.

– Hemmeligheten ligger i forenklingen. Med afternoon tea kan du gjøre mange av forberedelsene i forveien og du kan selv bestemme hvor du vil legge listen. Teselskapet gir deg den luksuriøse julefølelsen, samtidig som du får gjort unna juledekorasjonene eller en julegave eller to, sier Nordbø.

6. Kjøp deg fri fra julebaksten

Husk at det er lov å ikke gjøre alt selv. Landets lokale bakerier bugner av julefristelser i alle former og farger.

– Mange steder kan du bestille større bakverk noen dager i forveien eller bare stikke innom for dagens anbefaling. Her sparer du mye tid, sier Nordbø.

7. Lag kjappe middager av brødskiver

– Man trenger slett ikke ha dårlig samvittighet for å spise brød til middag – tvert i mot! Skiver er sunn, norsk tradisjonskost. Med grovt brød som utgangspunkt for middagen er det enkelt å lage et næringsrikt og godt måltid, sier Torunn Nordbø. Hun legger til at brødmiddager er raske å lage, gir lite oppvask og er rimelige – en gullkombinasjon for en stressfri førjulstid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *