Høsten er høysesong for skader fra mus og rotter. Foto: George Dolgikh.

Trenger kun seks millimeter for å gjøre skade

Hver høst gjør mus og rotter skader for millioner av kroner. Dette bør du gjøre for å holde skadedyrene unna.

Flere skadedyrfirma melder nå om en stor økning av rotter mange steder i landet. De blir stadig frekkere og de ser etter ly i husene våre.

– Ikke alle besøk er like hyggelige. Nå som det blir kaldere ute, bør du sikre hus og hytte mot gnagere. Høsten er nemlig høysesong for skader fra mus og rotter, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank1 og DNB.

Fremtind registrerer mus- og rotteskader til en samlet erstatning på over 20 millioner kroner hvert år. Med noen enkle grep kan du unngå ubehagelige overraskelser.

Tett igjen sprekker

En sprekk på kun seks millimeter er nok for at en mus kan komme seg inn. En rotte trenger 12 millimeter. Det betyr at alle sprekker som er større enn dette må tettes godt igjen.

– Utsatte punkter er særlig under kledning, spesielt i overgang fra grunnmur og vegg, ved rør og kabelgjennomføring, ventiler og kjellervinduer, sier skadeforebyggeren.

Trekkes mot mat og søppel

Mus og rotter blir ekstra tiltrukket av områder hvor det er mat.

– Et godt tips er derfor å unngå matavfall og søppel langs husveggene og heller ikke annet skrot langs boligen hvor skadedyr kan søke opphold, sier Hofstad-Nielsen.

Boligeiers ukjente plikter

Boligeiere er faktisk pliktige til å forebygge og eventuelt oppdage skadedyr. Dette er regulert i Forskrift om skadedyrbekjempelse.

– Dette er nok en ukjent plikt for de aller fleste. I forskriftene står det at kommunen kan pålegge eier eller leietaker å gjennomføre nødvendige tiltak, sier Hofstad-Nielsen.

Fem råd for å unngå skadedyr:

  • Ta deg en runde rundt huset og tett igjen sprekker hvor mus og rotter kan komme inn
  • Ventiler i krypkjeller bør beskyttes med gitter eller lignende, men merk at de skal ikke tettes, da det kan føre til fukt og råteskade i gulvkonstruksjon
  • Bruk tettemidler, metallnetting og til og med stålull i sprekker og små åpninger. Fugeskum anbefales ikke
  • Hold det litt ryddig utendørs. Ikke sett matsøpla ute, men kast den rett i matavfallsdunken og sørg for at den er tett
  • Fritidsbolig og boliger som ligger inntil skog og natur er utsatt. Busker og blomster tett inntil huset og grunnmuren er derfor egnede steder for skadedyr og bør fjernes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *