STORE ØYNE: Barnlig undring over den trolske skogen. Marthe Johansen (5) er på besøk med barnehagen, og Jøran Tone Gjerde er vertinne på Sanselåven. 

Trolsk meditasjon

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i september 2010.

Sanselåven i Vestfossen har hatt åpent siden juli. Utstillingen var kanskje tiltenkt barn, men de voksne ble minst like betatt av de hvite trærne. Mange sa at de ønsket å tilbringe alene-tid i den spesielle stemningen.

Ønsket ble tatt til følge, og Jøran Tone Gjerde og makkeren Rita Skjønberg Hansen satte straks i gang med å planlegge stemningsfulle voksenkvelder.

Hvite illusjoner

Sanseutstillingen, som kommer fra Kunsthallen Brandts i Danmark heter Langt ute i Skogen. Bak utstillingen står scenografen Helle Damgaard og lysdesigneren Antonio Rodriques. De har skapt et univers av iscenesatt natur, drømmer og illusjoner.

– Da jeg så den utstillingen i Danmark, visste jeg at jeg måtte få den til Norge, sier Jøran.

Og i Norge, nærmere bestemt Vestfossen, er hun odelsjente på en gård med en forholdsvis ny låve. Her kunne ting tilrettelegges for utstillingen, tenkte hun.

Og slik ble det. Etter åpningen i juli har over 4.000 mennesker besøkt utstillingen, og alle lar seg både imponere og forføre.

– For barn er dette et spennende landskap, hvor de kan sanse med hele seg. Voksne er som regel litt mer tilbakeholdne til å begynne med, men de lar seg henrive og bli betatt, sier Jøran.

STUBBER: Midt i den hvite opplevelsesskogen kan man sette seg på en stubbe.

Hvit stillhet

Behovet for å skape voksentid oppstod da Jøran fikk høre fra voksne at de så veldig gjerne kunne tenkt seg å sitte i det landskapet uten barna, i stillhet. Da grodde en ny aktivitet frem, foredragskvelder med stille meditasjon etterpå.

– Kveldene har vært populære, og dette er helt klart noe vi vil prøve å videreutvikle.

Hver torsdag kommer en ny foredragsholder, og temaene spinner rundt selvutvikling og kreativitet.

I morgen kveld kommer Ann Bengtson, psykologspesialist og forfatter til boken ”Drømmer og selvutvikling”. Hun vil ta publikum med inn i drømmenes symbolikk og lede en meditasjon på personlig vekst. Det hele avsluttes med en stille time/meditasjon i sanseutstillingen. Der er det stubber å sitte på eller telt å ligge i. Man kan velge selv.

Utstillingen holder åpent til 6. oktober.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *