Penger i madrassen er ikke bare et begrep. Noen ytterst få oppbevarer faktisk penger her, ifølge forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Tyvene “lukter” penger i madrassen!

Mens myndighetene oppfordrer befolkningen til å ha kontanter hjemme i tilfelle krisesituasjon, advarer If om at det ved innbrudd ikke erstattes mer enn 10.000 kroner.

Ved rundt hvert tredje boliginnbrudd hvor tyvene finner kontanter, stikker de av med beløp over 10.000 kroner, anslår forsikringsselskapet If. Tyverier av kontanter mellom 50.000 og 100.000 kroner har vi noen ganger i året. Enkelte ganger høyere beløp. En sum på 20.000-30.000 kroner er slettes ikke så uvanlig når tyvene først finner penger, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Som regel er det noen få tusenlapper i norske kroner, euro, dollar eller andre valutaer som blir stjålet ved et innbrudd.

– Grensen for erstatning ved tyveri av kontanter går ved 10.000 kroner hos If. Høyere beløp enn dette bør du rett og slett ikke ha hjemme, men oppbevare på konto i banken, sier Clementz.

Det er gjerne eldre personer som gjemmer kontanter «i madrassen» eller i en kakeboks på toppen av kjøkkenskapet, men kontanter finnes også hos mange som oppbevarer større kontantbeløp i forbindelse med bruktbilkjøp, møbler og klær.

Enorm økning

I løpet av årets første  seks månedene, ble det meldt inn 14 000 ulike tyverier på innboforsikringen til forsikringsselskapene, viser bransjetall fra Finans Norge. Det er en økning på 22,6 prosent fra samme periode i fjor. Det ble stjålet verdier for 161 millioner kroner, alt fra kontanter og dyre merkeklær til sykler og hjemmeelektronikk.

Hvor store kontantbeløp som blir stjålet, finnes det ikke tall på.

– Den store økningen av innbrudd skyldes at koronaperioden med hjemmekontor er over, så det er enklere for tyvene å komme seg inn i tomme boliger. Grensene er også åpne, sier Clementz.

Tyvene vet hvor de finner penger

Som egenberedskap bør du ha noe kontanter hjemme hvis det skulle oppstå en krise. Det anbefaler myndighetene.

-Men jeg vil fraråde på det sterkeste å ha oppbevare større pengebeløp i boligen. Dette er det første vinningskriminelle leter etter. I Norge leter de etter penger i skuffen i gangen, i nattbordskuffen, på badet, i et kjøkkenskap – eller i senga. Selv om penger i madrassen først og fremst er et språklig bilde, finnes det faktisk folk som gjemmer penger her fortsatt, sier Clementz.

Innbruddstyver kjemper mot klokka. Ofte er de bare to-tre minutter inne i en bolig, og da tar de de finner enkelt av høy verdi, opplyser If.  Har du har smykker eller kontanter, bør du oppbevare dem i et solid brannsikkert skap. Det vil ta tid og bryte opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *