Norsk Folkehjelp må kutte i budsjettet for de frivillige redningsgruppene dersom revidert statsbudsjett blir stående.
– Høsten 2022 skrøt regjeringen av at de skulle styrke de frivillige organisasjonene i redningstjenesten. Det vi ser nå, er at de har sendt deler av regningen til frivilligheten, og det er uakseptabelt, sier seksjonsleder for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp, Jonas Vikran Hagen.
– Vi har forståelse for at det er krevende økonomiske tider, men dette er ikke tidspunktet for å kutte i midlene til lokal beredskap. Vi må ruste opp, på lik linje med andre beredskapsaktører, sier Vikran Hagen.
Norsk Folkehjelp har 2000 frivillige fordelt på over 70 redningsgrupper over hele landet. Disse gruppene har over tid opplevd en kraftig oppgang i antall oppdrag, og forventer fortsatt vekst i etterspørsel i årene som kommer.
– De frivillige redningsgruppene er svært viktig for tryggheten i mange lokalsamfunn som opplever at de offentlige ressursene er langt unna. Regjeringen må innse alvoret og ta et større ansvar hvis de vil opprettholde god lokal beredskap over hele landet, sier Vikran Hagen.
Både koronakommisjonen og forsvarskommisjonen har påpekt viktigheten av de frivillige organisasjonene i redningstjenesten for å håndtere kriser og styrke beredskapen i landet vårt.
– Det virker ikke som regjeringen tar frivilligheten på alvor, sier han.