La frukt og grønt spille hovedrollen i alle måltider.

Unngå å gå i slankefellene

Er du en av de som ønsker å kickstarte det nye året med å gå ned i vekt? Da er du ikke alene. Mediene florerer av reklamer for et sunnere liv og hvor raskt du kan gå ned en buksestørrelse eller to på kort tid. Men funker det?

Mange ønsker å gå ned i vekt, og spesielt fokus er det når kalenderen viser et nytt år. Men hva er det som funker, og hvordan kan man unngå å falle for dårlige slankemetoder som ikke fungerer? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) forteller at et godt tips for å regulere vekt er og ikke fjerne ulike matvaregrupper fra kosten, men heller fokusere på hva du bør spise mer av.

– Hvis man ønsker en vektnedgang som varer er det lurt å tilføre kosten mer av det som er godt for kroppen, fortsetter ernæringsrådgiveren.

En myte at ikke frukt og grønt metter

–Frukt og grønnsaker er råvarer som er bra for fordøyelsen og stabiliserer blodsukkeret, fortsetter Bogstrand Sagen. Det inneholder også mye fiber som kan gjøre at vi holder oss mett lengre.

Mange tror at man ikke blir ordentlig mett av grønnsaker, men det er en myte. I en omnibusundersøkelse gjennomført av Kantar for OFG høsten 2022, mener nesten 7 av 10 av de som spiser mye frukt og grønt at det metter.

–Ved at man spiser seg god og mett, vil man også kunne redusere småspising. Det vil igjen kunne føre til at du unngår å velge matvarer som ofte kan være raske løsninger av dårlige kvalitet. Ved å fylle halve tallerkenen med frukt og grønt blir det også mindre plass til matvarer som ikke er like næringsrike og som gir mye kalorier, forklarer hun.

2 av 3 vil ned i vekt

Den nasjonale folkehelseundersøkelsen fra 2020 viste at en høy andel oppga at de ønsker å endre på sin egen vekt (1). Så mye som to av tre rapporterer at de forsøker å gå ned i vekteller at de forsøker å holde vekten stabil.

Bogstrand Sagen anbefaler at man ikke kaster seg på trenddietter for å gå raskt ned i vekt. Det er fristende å starte på en diett som lover at man går ned flere kilo i uken, men man klarer sjeldent å holde seg til denne dietten over tid.

–Finn et kosthold som du trives med og som passer livssituasjon og vaner. Tilgjengelighet spiller en stor rolle på hva du spiser, har du ikke sjokolade i skapet vil du heller ikke spise det. Sørg for å ha gode alternativer til snacks som f.eks søte bær, epler og oppkuttede gulrotstaver. Da vil det være enklere å ta gode valg som ikke går utover vekten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *