NATURENS GODER: I denne vasen er det kun nyttige planter med forskjellige effekter. Og dette er planter Bente Holm Gulliksen finner hvor som helst i skog og mark.

Urteheksa med råd for det meste

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i september 2012.

Bente Holm Gulliksen har ingen pille lenger for alt som er ille. Derimot har hun en blomst eller urt.

Bente Holm Gulliksen fra Eiker Spirituelle Forening har råd for omtrent alle plager og ondter. Alt ugresset som vokser vilt omkring kan nemlig brukes til mye, mener hun. Og det kommer fra en som har jobbet på apotek i 30 år.

– Jeg har jo brukt mye tid på å sette meg inn i bivirkninger, sier hun.

Det er på ingen måte ny kunnskap hun formidler med sine urter. Det er århundrer med prøving og feiling, og kun de mest virksomme overlever i urtemedisinen.

En stor bukett vekster står i vase på bordet i det nyinnflyttede lokalet i Åmot i Modum, og alle er nyttige på sin måte. Der står rognebær, bjørk, ryllik, filtkongslys, kløver, prikkperikum – mest kjent som Johannesurt, og brennesle. Alle er de vidundermidler på sitt vis.

Forsiktig

– Men de skal brukes med forsiktighet. Det er flere urter som gir uønsket effekt når de brukes samtidig som legemidler, sier hun, og tenker særlig på Johannesurt som kan minske effekten av livsviktige hjertemedisiner.

– Er man eller fysisk frisk, kan Johannesurt brukes mot depresjoner og tungsinn. Den finnes å få kjøpt i pilleform i helsekosten, men jeg sverger til te, jeg da, sier Bente. – Og teen lager jeg til selv. Det er viktig at de tørkes på riktig måte. Bladene skal ha samme farge som før tørkingen, ellers mister de mye av kraften.

Rognebæra kan spises som den er, dersom man orker den sure smaken. Den skal virke mot slimdannelser, pluss at den virker drivende på magen.

– De fleste lager gele av rognebæra for å orke å spise den, sier Bente.

Yndlingen

Ryllik er yndlingsplanten til Bente. Den har man funnet i graver som er mer enn 60.000 år gamle, og den er kjent for å stille blod.

– De kalte den tømmerhoggerurt, for tømmerhoggere burde ha den med seg i sekken i tilfelle skader. Soldater hadde den også med, selvsagt, forteller hun. – Det er dermed også en utmerket kvinneurt, siden den stilner blod ved rikelige menstruasjoner og etter fødsel. Men det mange ikke vet, er at ryllik kan brukes som tobakkserstatning og som pølsekrydder! Tidligere ble det brygget øl tilsatt ryllik, men det var heller farlig – ølet ble veldig sterkt og fikk uønskede konsekvenser.  

Urten kan brukes som te eller ved å legges på sprit for å brukes som dråper. Sterk te av ryllik kan smøres på huden – det skal virke mot rynker.

Ørebetennelser og krefthemmende

Filkongslys vokser vilt på lysåpne steder på Østlandet – og nord til Trøndelag. Foruten å bruke stengelen som fakkel, kan man lage uttrekk av blomsten i olje og dryppe inn i et betent øre.

– Det er verdt å prøve før man tyr til antibiotika, mener Bente. –Den tar også eksem, og ble flittig dyrket i middelalderske klostre.

Kløver kommer i to farger, rød og hvit. Den hvite er for menn, og den røde for kvinner, i følge Bente.

– Kløver er en allrounder. Den er avslappende, blodrensende og nærende. Nye studier viser at den også er krefthemmende. Den røde kløveren inneholder naturlig østrogen, og er således god å ha ved overgangsalder.

Sliter du derimot med flass eller jernmangel, bør du prøve henholdsvis bjørk og brennesle.

– Lag sterk te av bjørkeblader og bruk det i siste skyllevann til håret. Det fjerner flass og roer ned hodebunnen, påstår hun. – Og brennesle er et vidundermiddel. Det inneholder en del jern, og kan hjelpe ved jernmangel. I tillegg kan den hjelpe ved pollenallergi.

Tidlig interessert

– Faren min har fortalt at jeg allerede som fireåring tok med meg hammer og meisel på jakt etter steiner. Steiner er min andre lidenskap, smiler Bente Holm Gulliksen.

– Urter og bruken av det har jeg så lenge jeg kan huske lest om og prøvd ut. Det er veldig spennende, og man blir nok aldri utlært, tror jeg.

Kunnskapene samler hun i håndskrevne notater i en perm. Disse notatene bruker hun når hun holder foredrag rundt omkring.

For tiden har hun akkurat flyttet inn i nye lokaler i Åmot, et lokale som skal bli samlingssted for likesinnede. Det skal arrangeres kurs og temakvelder, med oppstart i høst.

Bente er godkjent healer og Reikimaster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *