OLIVEN: Den eksotiske olivenplanten er en av årets slagere, i følge Krzysztof Wiraszka, gartner på Bauhaus.

Våren på Liertoppen

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mai 2014.

Når våren kommer til Liertoppen, eksploderer det nærmest på Bauhaus. Og det synes gartner Krzysztof Wiraszka er morsomt.

Tidligere jobbet Krzysztof (30)i et gartneri, men det var kjedelig sammenlignet med Bauhaus. For her får han muligheten til å jobbe med mennesker også, ikke bare tause planter.

–Vi selger enorme mengder planter, sier han.

–Det går i lastbillass, og i år ser det ut til at olivenplanter er det mest populære.

Disse plantene bærer ikke spiselige frukter, til det er det for kaldt i Norge. Men folk synes det er morsomt å ha de likevel.

NAKEN DAME: Hva med en naken dame i hagen? Eller en ørn til porten? Mulighetene er mange i skulpturavdelingen.

Gode plenråd

Krzysztof Wiraszka har en seks år lang utdannelse innen gartneryrket fra hjemlandet Polen. Han kom til Norge rett etter utdannelsen, og begynte på Bauhaus for to år siden. Som eneste gartner ansatt, består hverdagen hans av å gi gode råd til hageeiere.

–Plen er det som opptar folk flest. For å få en fin plen, bør man gjødsle to til tre ganger i året. Nå på vårparten er det viktig å kalke plenen for å få den så fin som mulig, sier han.

–Mange sliter med mose i plenen, og den beste måten å fjerne den på, er å investere i en mosefjerner med pigger.

Hekken

Det er også mange huseiere som ønsker å stenge seg inne fra innsyn med en hekk, og da er Thuja den beste og hurtigste hekkplanten.

–Den eneste reelle konkurrenten til Thuja, er Buksbom. Men den hekkplanten fikk for noen år siden en soppsykdom i Norge, og det har ført til at den dør ut. Og det er veldig vanskelig å forhindre smitten. Kjøper du deg en ny Buksbomplante, bør du være helt sikker på at ingen i nabolaget har Buksbom med sopp, sier Krzysztof.

–Gjødsling av hekk krever spesialgjødsel, og det er viktig at det skjer på vårparten. Jevnlig beskjæring er også viktig, og gir en fin og tett hekk.

FIENDE: Snegler vil vi ikke ha i hagen, så lenge den ikke er forsteinet og ufarlig.

Potteplanter

Ikke alle har hage, noen må utfolde sine grønne fingre på balkongen. Og det finnes mange fine potteplanter som kan stå ute i den relativt korte sommeren i Norge. I år er Hortensia og Bouganville populære planter.

–Et godt råd når det gjelder potteplanter, er å kjøpe planter med forskjellig blomstringstid. Da har man til stadighet blomsterpryd. For potteplanter er det viktig med god jord, og jord tilpasset dem. Hortensia skal for eksempel ha sur jord, som Rhododendron, sier gartner Krzysztof.

–Som gjødsel er det lurt å bruke kuler som legges i potten. De er langtidsvirkende.

UFINT TROLL: Et troll man kan ha i hagen dersom man ikke er så glad i besøk.

Skulpturer

På Bauhaus har de et godt utvalg av hageskulpturer. Her kan man velge blant små snegler – for de som ønsker hagefienden i stein – til naturtro størrelse på vakre og lettkledde damer. Eller en ørn til porten.

–Vi har nok det største utvalget av hageskulpturer og fontener, men det er også skjøre ting og plasskrevende å ha på lager. Så foruten det vi viser frem i butikken, har vi en katalog som det kan bestilles fra, sier Krzysztof Wiraszka.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *