Trond Markussen, president i NITO utenfor Stortinget

– Vedum viderefører sitt angrep på kunnskap og kompetanse

– Vi er skuffet over Vedums fortsatte angrep på kunnskap og kompetanse, sier Trond Markussen, president i NITO om regjeringens videreføring av den såkalte midlertidige forhøyede arbeidsgiveravgiften.

I statsbudsjettet for 2023 ble arbeidsgiveravgiften midlertidig økt for lønn over 750 000 kroner. I statsbudsjettet for 2024 har regjeringen foreslått å øke innslagspunktet til 850.000 kroner.

NITO-presidenten mener regjeringen bryter løftene sine ved å kun justere innslagspunktet.

– Norsk arbeidsliv skriker etter kunnskap og kompetanse. Dette er egenskaper vi normalt belønner, men regjeringen har i realiteten innført en ekstraskatt som i verste fall vil bremse innovasjon og gjøre det mindre attraktivt å hente kunnskapen framtidens Norge har behov for.

NITO har i flere høringer og budsjettbrev også advart om at avgiften kan virke aldersdiskriminerende.

– Eldre ansatte med lang erfaring og høy kompetanse har ofte høyere lønn. Vi frykter at dette blir et insentiv mot å ha eldre ansatte. Det vil være et brudd på arbeidslinja i arbeidslivspolitikken og stikk i strid med målet om å holde flere lengere i arbeid.

– Nå håper vi SV følger opp sine tidligere utspill og får avviklet ekstraavgiften, slik at bedriftene heller kan fokusere spå kunnskap og kompetanse, dyktige ansatte og omstilling for framtiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *