pexels-media-5494048-1693494905391

Veien mot verdighet: BPA for livsfaser uavhengig av alder

Sajid Mukhtar

BPA har en positiv effekt, så hvorfor ikke gi alle som har behov muligheten til det? Ethvert individ fortjener et verdig og aktivt liv, og mange er avhengige av BPA for å oppnå dette.

Tekst: Sajid Mukhtar, Partiet Sentrum

For de som er tildelt en Brukerstyrt Personlig Assistent (BPA), er det av stor verdi. Det gir brukeren tilstrekkelig hjelp til å leve et rikt og kvalitetsfylt liv.

Men for de som ikke har fått tildelt BPA, til tross for at de har et reelt hjelpebehov, kan dette være forskjellen mellom isolasjon og verdighet. De fleste ønsker å delta sosialt, engasjere seg med andre og nyte aktiviteter som kino, teater eller en enkel kaffetur.

Men hva skjer når man er immobilisert i en rullestol, uten pårørende i nærheten eller bekjente som kan bistå med transport?Vi møter ofte mennesker som føler behovet for å interagere med andre og delta i aktiviteter, men som ikke får den nødvendige hjelpen til å gjøre det.

Sentrum-partiet mener det er urimelig at kun de under 67 år kan få BPA, som i utgangspunktet gir personer med hjelpebehov frihet til å styre sin egen fritid. Selv de over 67 år har behov for sosial deltakelse, familiebegivenheter og personlig utfoldelse, uten å være avhengige av et eget nettverk av venner og familie. Faktisk har mange ikke et slikt nettverk, og også de fortjener å leve med frihet og verdighet.

For mange med nedsatt funksjonsevne er brukerstyrt personlig assistanse en essensiell forutsetning for et selvstendig og tilfredsstillende liv. Akkurat nå er BPA ofte den eneste måten de kan oppnå den friheten de fleste tar for gitt.

Sentrum-partiet insisterer på at BPA bør gjelde for alle livsfaser! Vi ønsker at brukerstyrt personlig assistanse skal være et reelt verktøy for likestilling på alle områder, tilgjengelig for alle med assistansebehov.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *