Velger å ikke introdusere barna for idrett

Én av fire sier at tilgang på sportsutstyr er et hinder for at barnet skal teste ny idrett. SpareBank 1 Sørøst-Norge er bekymret for at frafallet i idretten kan bli stort om det ikke tilrettelegges for rimeligere deltakelse.

Tallene kommer fra SpareBank 1 sin årlige Byttehelgen-undersøkelse, hvor foreldre til barn under 18 år blir spurt om idrett og økonomi. Undersøkelsen gjennomføres av analyseselskapet YouGov.
– At økonomi er en stor utfordring for barneidretten kommer tydelig frem i flere av funnene i undersøkelsen, forteller Vidar Løbak, lokalbanksjef i SpareBank 1 Sørøst-Norge.

Mange vil gjerne bruke mindre

Han peker på flere funn i undersøkelsen som viser at familieøkonomien er årsaken til at mange barn ikke får delta idrett:

  • 29 prosent har valgt å ikke introdusere barn for en idrett fordi det er for dyrt
  • 25 prosent oppgir at utstyr er et hinder for at barnet skal få teste en ny idrett
  • 67 prosent sier de synes barneidrett er for dyrt

I undersøkelsen kommer det frem at to av tre foreldre bruker under 10.000 kroner på organisert idrett i året. 26 prosent bruker mellom 10.000 og 50.000 kroner.
– Idretten og klubbene er viktige for lokalmiljøet, og vi bør ikke ta oss råd til å miste medlemmer på grunn av økonomi. Da må vi se hva vi kan bidra med for å gjøre barneidretten billigere sier Løbak.

Ønsker billigere utstyr

På spørsmål om hva foreldene tror ville gjort idretten billigere, peker mange på rimeligere utstyr og utlån av utstyr fra klubbene som mulige løsninger.
– Vi kan ikke regne med at sportsutstyr blir billigere i butikk fremover. Da har vi noen alternativer for å gjøre det billigere. Vi kan bidra til å redusere utstyrspresset, oppfordre lag og klubber til å fremsnakke gjenbruk og hjelpe dem med å tilrettelegge for kjøp, salg og utlån av brukt utstyr, utdyper Løbak.
I undersøkelsen oppgir 42 prosent å ha solgt brukt utstyr de siste 12 månedene, mens hele 61 prosent sier at de har sportsutstyr eller sportstøy som ikke lenger er i bruk, og som kunne vært solgt videre.
Løbak kommer derfor med en oppfordring.

– Finn frem utstyret du ikke bruker lenger og ta det med til Byttehelgen. Du tjener på det, klubben tjener på det og noen andre kan få glede av utstyret du ikke bruker lenger, sier Løbak.

Brukt utstyr leveres i Mjøndalshallen:
Onsdag 15. november 18-21
Torsdag 16.. november 16 – 21
Fredag 17. november16 – 21
Lørdag 18. november 09 – 18
Brukt utstyr kjøpes i Mjøndalshallen;
Lørdag 18. november 09 – 18
Søndag 19. november 11-16

FAKTABOKS:
Om Byttehelgen:
Byttehelgen er et samarbeid mellom Norges Skiforbund Langrenn, Norges Idrettsforbund, SpareBank 1 og idrettsklubber i hele landet.
Byttehelgene arrangeres av idrettslag, og gjør det mulig for folk å selge og kjøpe sportsutstyr og -klær de ikke bruker lenger. Idrettslaget selger utstyret under et bruktmarked og tar i noen tilfeller en avtalt andel av salget.
Byttehelgen har blitt en viktig inntekt for mange idrettslag rundt om i landet, og den bidrar til at flere familier får mulighet til å være med på idrett.
Den 18. og 19. november arrangerer Aron Sportsklubb Byttehelgen, i samarbeid med Skimore Drammen og SpareBank 1 Sørøst-Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *