VAFFELSJEFEN: Elisabeth Kjos Hansen (t.v.) lager de beste vaflene til arbeidsfolkene på Sørvangen. Sjefen hennes, Astri Liebak Solberg, skaper en trivelig arbeidsplass.

Verdens beste arbeidsplass

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i november 2011.

En skulle tro de fikk ekstra betalt for å si det, men arbeiderne på Sørvangen Næringspark på Konnerud er ikke i tvil når de sier: Dette er verdens beste arbeidsplass!

Og selveste årsaken til at Sørvangen oppsto for snart 26 år siden, er her ennå. Han heter Geir Krokmyrdal og er barnebarnet til Olaf Frøiland som startet hele prosjektet.

– Da han fikk et barnebarn som i fremtiden ville trenge en tilrettelagt arbeidsplass, startet han arbeidet med å lage senteret her, sier driftsleder Bjørn Arne Gundersen. 

– Og Frøiland var ikke en mann som gav lett opp, han gikk til toppen om nødvendig.

Tre år med forarbeid gikk med før senteret ble åpnet av selveste toppen: Kong Olav V.

Barnebarnet Geir jobber i gartner- og anleggsavdelingen, og stortrives med det.

 

BARNEBARNET: Geir Krokmyrdal er barnebarnet til Olaf Frøiland som startet Sørvangen Næringspark, og selve årsaken til at det ble startet.

Til næringslivet

– Vi henvender oss til næringslivet med tilbudene våre, enten det er jobbfrukt, pakking og sortering eller makulering, sier Gundersen. – Vi konkurrerer på lik linje med resten av næringslivet, og har stort sett klart oss bra. For oppdragsgivere er det kanskje litt ekstra prestisje i å bestille fra oss, for det gir en ekstra belønning å vite at man da bidrar til å gjøre hverdagen meningsfylt for yrkeshemmede.

Produksjonen på Sørvangen snur etter markedet. Inntil nylig produserte de flotte dukkehus, men så kom store kjeder og fallbød i pris, og dermed ble det satsning på nye områder.

Yrkeshemming

– Vi er vel alle yrkeshemmet på et eller annet område, sier driftsleder Gundersen. 

– Det er mye jeg ikke kan, og ingen kan alt. Det er ingenting i veien for å bruke disse arbeidstakerne, så lenge forholdene ligger til rette. 

De ansatte mottar sin uføretrygd, samt at de får en bonus for å jobbe. Tre kommuner kjøper arbeidsplasser på Sørvangen, og dermed har noen og femti arbeidsglade yrkeshemmede noe meningsfylt å bruke dagene sine på.

SPRETTER OPP: Hver morgen klokka ti over fem er Tom Hans Ski på beina, klar til en ny dag på verdens beste arbeidsplass.

Snekkerverksted

De har mange smarte produkter på Sørvangen, og et av de lureste må være detaljklosser til listverk, slik at man slipper å kappe med gjæringsag.

I dag er det Tom Hans Ski som sitter og pakker klossene ned i esker som skal leveres kunder. Han har jobbet på Sørvangen i 22 år, og at det er verdens beste arbeidsplass, er han ikke i tvil om.

– Jeg spretter opp klokka 10 over fem hver morgen, sier han, for han har lang vei fra Røyken. 

– Jeg er hjemme igjen halv fire. Jeg sover på veien til og fra jobben, og bussjåføren vekker meg hvis jeg sover når jeg skal av.

Beste vafler

En av grunnene til at arbeidsfolka har det så bra på Sørvangen, er selvsagt vaflene til Elisabeth kjos Hansen. Her spares ikke på godsakene!

– Det er min egen oppskrift, sier hun stolt, og vet at folkene gleder seg til pausen med kaffe og vafler klokka 10.

Elisabeth bor på Åssiden og har jobbet på Sørvangen i 13 år. 

– Det er trivelig å jobbe her, for vi har så trivelige sjefer, sier hun og ser muntert på sjefen sin, Astri Liebak Solberg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *