STEMNING: Med veggtapet som forestiller en kajakktur, blir stemningen riktig. Fra venstre: Sveinung Kristiansen, Ole Grøndahl, Hans Jørgen Halvorsen og Rune Ovenstad.

Verdens nest største kajakkbutikk

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i oktober 2013.

De padler seg nærmere byen når de flytter fra Øvre Eiker vei 83 til Nedre Eiker vei 10. Med det åpnes dørene til Skandinavias største kajakkbutikk.

 Det finnes bare en som er større i verden, og den ligger i Nederland.

Sveinung Kristiansen startet Kajakk & Fritid AS i 2005. Ikke fordi han var en ihuga padler, men fordi han så et marked for det.

– I ettertid har jeg nok blitt hekta på denne aktiviteten, sier han.

– Og det tror jeg gjelder for alle de som jobber her.

Det er fem fast ansatte, og i høysesongen, som er på vårparten, er det enda noen til. Butikklokalene ligger i industriområdet ved Lyche, og vinduene vender ut mot elven. 

NEST STØRSTE: Sveinung Kristiansen åpner verdens nest største kajakkbutikk til helgen.

 

Viser eget merke

Når butikken åpner på lørdag, vil det bli premierevisning på Kajakk & Fritids egen kajakkmodell tegnet av svensken Bjørn Thomasson. Merket heter Axis Kayaks, og kommer foreløpig med to modeller. Svensken har også laget en versjon av såkalt Grønlandsåre på oppdrag fra Sveinung, og den skal selges til introduksjonspris.

– Thomasson skal holde foredrag på søndag om denne spesielle åra som har veldig tynne blad. Når man bruker denne åren, blir belastningen på skuldre og nakke mye mindre, og i stedet bruker man kjernemuskulatur, sier Sveinung.

Kundegruppen til Kajakk & Fritid kommer stort sett fra Oslo. Der er padling populært, og da spesielt blant de over 40 år. Et knapt merkbart flertall av menn kjøper kajakk.

Skilsmissemaskin

Kajakker har som regel bare et sete, men butikken har også farkoster for to.

– Eller skilsmissemaskin, som de også kalles når de har to seter. Det er den perfekte båten å begynne å krangle i, for det er vanskelig å padle likt, og dessuten er det omtrent umulig å føre en samtale når man sitter på rekke, sier Sveinung Kristiansen.

– Padler man ved siden av hverandre, derimot, er det perfekt anledning til å snakke sammen og se hverandre dypt i øynene…

Sveinung og kollegaene har solgt rundt 3.000 båter i år, et antall som han tror vil stige neste år.

– Vi selger kajakkpakker med båt og nødvendig tilbehør fra 10.000 kroner. Da får man en stødig og god kajakk, samt det sikkerhetsutstyret som er nødvendig.

Birkenkunder

Sveinung Kristiansen vet helt klart å skille på gode og dårlige kajakker. Hans foretrukne merke har så langt vært Dagger, som er produsert i England. Den største produsenten av kajakker ligger i Estland. Mange kajakker produseres i Thailand og Kina, og de kan være veldig gode – alt etter hvem som produserer de. Axis Kayaks skal produseres i Kina, og Sveinung er spent på mottakelsen.

Blant de forskjellige typene kajakker, er havkajakk den mest anvendelige. Den kan padles på sjøen så vel som i elver eller på vann. Flere modeller har vanntette rom hvor man kan oppbevare tørre klær, niste og så videre.

– Den typiske kunden vår er en som aldri har prøvd å padle kajakk før, sier Sveinung.

– De sykler gjerne birken også, og vil kanskje ha en kajakk for litt annerledes trening. Mens noen kjøper kajakk for rekreasjonens skyld, en lett sak til å ha med på hytta.

Kurs til våren

Med Drammenselva som nærmeste nabo, håper Sveinung å lokke drammensere ut på padletur.

– Elva er perfekt for padling, og det er i grunnen rart at ikke flere bruker den. Med riktig utstyr kan elva brukes så lenge den er isfri.

For å gjøre det mer interessant for drammensere å gi seg elven i vold, starter han kurs til våren. Allerede i mars skal det være mulig å padle, mener han. 

– Deltakerne skal få låne både tørrdrakt og kajakk av oss, og kurset kjører vi til selvkost, sier Sveinung.

– Jeg regner med at vi tar igjen fortjenesten ved å selge flere båter, for kajakkpadling er noe som passer for alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *