Danilo Costamagna er daglig leder av vinbaren In Vino Veritas i Drammen. Han er vinkjenner, og har studert sommerlierfaget. Danilo dyrker druer og produserer egen vin, og studerer druedyrking og vinlegging i ledige stunder.
Vinene han smaker bedømmes etter denne skalaen:
96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.
90-95: Meget god vin.
80-89: God vin.
70-79: Grei vin uten feil.
60-69: Svak vin med mindre feil.
50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.
Målet for denne lille spalten er å presentere spennende viner som er tilgjengelige på Vinmonopolets hyller (basisutvalg) og har en overkommelig pris. Vurderingene skal være så objektive som mulig, men til syvende og siste er smaking av vin en subjektiv opplevelse. Det riktige svaret får du ikke før du har smakt selv. Det er også den sikreste veien til å lære mer om vin. Her skal det presenteres tre forslag til vin du kan forsøke for å utforske, eller bare for å kose deg.
Det er fremdeles sommer, men det er alltid fristende med rødvin, og spesielt hvis du har tenkt å se den nyeste episoden av «House of the Dragon» i sofakroken sammen med din kjære, litt fransk camembert og parmaskinke. Da måtte det bli en tur til Vinmonopolets hyller med vin fra nye og ikke fullt så kjente vinland.
Libanon er et spennende land å følge med på, og Bekaa-dalen er Libanons viktigste område for vinproduksjon. Der dyrkes det druer på tusen meters høyde over havet, med Linabonfjellene i vest og Anti-Libanonfjellene i øst. Det unike klimaet med lange somre og kalde netter bidrar til frisk og aromatisk vin. Det dyrkes mange ulike druesorter i Libanon, men de vanligste er røde druer typiske i Bordeaux, som Cabernet Sauvignon, Syrah, Cinsault og Carignan. Det er kanskje ikke så rart at de franske druene har fått godt fotfeste. Libanon har vært fransk koloni.
I tillegg til vanlige utfordringer for vinbønder, som vannmangel og skadedyr, skaper politiske konflikter vanskeligheter for produsentene i Libanon. At væpnet konflikt er en faktor i vinproduksjonen, setter ting litt i perspektiv for oss norske vinbønder når vi klager over rådyr, elg og grevling i åkeren.
De libanesiske vinene vi kombinerte med «House of the Dragon» var disse:
Le Cedre de Beyrouth 2019
Druer: Cinsault (35%), Syrah (35%), Cabernet Sauvignon (10%), Carignan (10%) og Tempranillo/Tino del Pais (10%). Druene er håndplukket, gjæret i ståltank, og det har ikke vært fatlagring.
Denne vinen dufter av eksotiske krydder som mint og eukalyptus, og det er en jordaktig aroma som kommer fram. Etter litt lufting kjennes også en duft av skogsbær. I munnen er det ganske saftig frukt, syren er relativt lav, med et greit nivå av tanniner (garvesyre). Her er det også smak av skogsbær, som bjørnebær og blåbær. Konsentrasjonen i smaken er ikke så høy, og vinen er litt kort i avslutningen. 82 Poeng
Pris på Vinmonpolet: 149,90
https://www.vinmonopolet.no/Land/Libanon/Le-Cedre-de-Beyrouth-2019/p/11983301
Alt i alt er denne vinen mer spennende i duft enn i smak, men prisen tatt i betraktning er den et godt kjøp.
Chateau Kefraya Bretèches 2019
Druer: Syrah (50%), Tempranillo (20%), Cinsault (18%), Cabernet Sauvignon (7%) og Marselan (5%). Druene er håndplukkede. Gjæring og maserasjon foregår i temperaturkontrollerte ståltanker ved 23/26°C. Malolaktisk gjæring på sementtank, med minst 24 mnd lagring på sement. Tappes på flaske etter 28 mnd.
Denne vinen er en liten reise til eksotiske land, med duft av eukalyptus og mint. Etter litt lufting i glasset kommer det fram en presis aroma av kirsebær og mørke bær.
Den smaker også av kirsebær, med en frisk syre. Det er god konsentrasjon i smaken, med en fin lengde preget av en pepperaktig aroma. Etter en del mer lufting kommer det også fram duft av jord og skogbunn. 86 poeng
Pris på Vinmonpolet: 164,90
https://www.vinmonopolet.no/Land/Libanon/Ch-Kefraya-Bretèches-2019/p/8136501
Dette er en ordentlig god vin for prisen. Hvis du klarer å gjemme en flaske i vinskapet, kan den nok også bli veldig interessant om den får utvikle seg over litt tid.
Chateau Musar Jeune
Druer: Cinsault (50%), Syrah (35%), Cabernet Sauvignon (15%). Noen har kanskje hørt om Chateau Musars hovedvin, som har vært mer omtalt enn denne. Chateau Musar Jeune er en yngre og enklere utgave. Druene er håndplukkede og vinifiseres i betongtanker, med 9 måneders modning i tank.
Fargen er lys mursteinsrød. Vinen dufter distinkt av vanilje og litt eddiksyre, som er gjenkjennbart fra hovedvinen. Det smaker saftig kirsebær, med en relativt lett konsentrasjon. Denne vinen gir et førsteinntrykk som er friskt, litt mineralsk og spennende, men avslutningen er litt kort. Etter en del lufting kommer det fram mer skogsbæraroma. 84 poeng
Pris på Vinmonpolet: 234,90
https://www.vinmonopolet.no/Land/Libanon/Musar-Jeune-2019/p/5892201
Denne vinen er definitiv interessant for prisen, men den er fremdeles ung og bærer preg av det. Den kan muligens utvikle seg videre med noe års lagring, hvis du klarer å spare den.