Snø, regn og vekslende temperaturer kan gi utfordrende kjøreforhold på sør- og østlandet i vinterferien. Statens vegvesen oppfordrer til å planlegge bilturen godt og kjøre etter forholdene. Foto: Bård Asle Nordbø / Statens vegvesen

Vinterferie: Viktigere enn noen gang å være en skjerpet sjåfør

Mye nedbør og vekslende temperaturer på sør- og østlandet kan gi utfordrende kjøreforhold på vei til vinterferie. De største utfartsdagene blir torsdag og fredag.

For sør- og østlandet har trafikkbildet så langt i 2024 vært preget av uvanlig mye snø, is og vekslende temperaturer, som har gitt flere dager med utfordrende kjøreforhold.

Fare for glatte veier

Inngangen til årets vinterferieutfart er intet unntak, med snø og minusgrader i starten av uka og varsel om regn og plussgrader på de store utfartsdagene, torsdag og fredag.

-Vinterglatte veier er utfordrende å kjøre på. Det krever mye oppmerksomhet og god planlegging fra deg som sjåfør. Denne vinterferien må du være ekstra skjerpet, sier direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

Det er ventet mest trafikk ut fra de største byene. Statens vegvesen oppfordrer til å sjekke værmeldingen eller ruten du skal kjøre på vegvesen.no/trafikk eller Vegvesen trafikk-appen, planlegge turen godt, tilpasse fart etter forholdene og holde blikket på veien.

Tenk – gjør – kjør!

På vinterføre er det enda viktigere med huskeregelen tenk – gjør – kjør!

– Det betyr å planlegge turen din og forberede det du kan før du kjører, slik at du har all oppmerksomhet på kjøringen. Å kjøre er det eneste du skal gjøre, sier Guro Ranes.

  • TENK gjennom hva som kan ta oppmerksomheten din vekk fra trafikken før du kjører: Telefonen som plinger eller lyser opp i setet ved siden av deg, noe du skal ha tak i underveis eller barn som vil ha hjelp til noe i baksetet.
  • GJØR deg ferdig med det du kan før du kjører: Still inn GPS ́en og musikken, legg vekk mobilen, spis opp maten og gjør de i baksetet klare til starten.
  • KJØR!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *