BY Drammen bytter domene fra byavisadrammen.no til bydrammen.no

Hovedinnlegg

Infoboks

Hva er status for eldreomsorgen i Drammen etter nedleggelse av to institusjoner?  Blir det nye omsorgsboliger på Fredholt? Hva med sykehjemmet i Krokstadelva? Hvorfor blir vi ikke orientert om fremdriften?

Strategisk Næringsplan for årene 2023-2027 ble ferdig i 2023. Når får vi se virkningen av dette fire år lange prosjektet?

Eldreomsorg og næringslivspolitikk er fortsatt fremmedord i drammenspolitikken

Tom Berntzen

Tekst og foto

Bortsett fra å snakke om at den såkalte eldrebølgen er roten til alle fremtidige problemer i Drammen kommune, har jeg ikke hørt mye snakk om eldreomsorg eller eldre som en ressurs blant kommunens politikere.

Det samme gjelder ordet næringspolitikk. Begge disse ordene fremstår fortsatt for meg nærmest som fremmedord for politikerne i Drammen.

Hvordan er situasjonen for den stadig større gruppe av demente i Drammen? Får de den omsorgen og den pleien de har behov for etter nedleggelsen av de to sykehjemmene Fredholt og Gulskogen? Hvordan går det med ombyggingen av Fredholt? Når er omgjøringen til heldøgns omsorgsboliger ferdig, om det i det hele tatt blir noen nye omsorgsboliger der. Eller hva med det nye sykehjemmet i Krokstadelva? Holder budsjettrammene, eller skal budsjettsprekker holdes hemmelige?

Hvor blir innholdet i eldreomsorgen i Drammen kommune i det hele tatt diskutert blant politikerne?

Er ingen av Drammens politikere interessert i å dele denne informasjonen med innbyggerne? Dersom det i det hele tatt er noen informasjon å dele, da.

Det samme gjelder næringspolitikk og næringsutvikling. Skal Drammen få flere innbyggere, noe som er helt nødvendig dersom kommunen skal få bedre økonomi, må det skapes flere arbeidsplasser. Kommunepolitikerne i Drammen vedtok derfor sommeren 2023 en nye Strategisk Næringsplan for årene 2023-2027.

Denne planen var utarbeidet i tett samarbeid med blant andre Næringsforeningen i Drammensregionen. Det tok politikerne og næringslivet fire år å utarbeide denne planen. Etter at den ble vedtatt, er den tydeligvis blitt godt plassert i diverse skuffer både hos politikerne og administrasjonen i kommunen. Og hos næringslivsaktørene.

Betyr dette at planen bare var en “papirtiger” allerede før den ble vedtatt?

Det mangler imidlertid ikke på svulstigheter i teksten i planen. Les bare her:

“Satsningsområdene bygger på analyser og tilgjengelig kunnskapsdeling, som har pekt på fortrinn og muligheter i Drammen og tar høyde for samfunnstrender som det grønne skiftet, digitalisering og internasjonalisering. Satsningen følges opp av tilhørende virkemidler, som videre skal operasjonaliseres gjennom konkrete tiltaksplaner, som utvikles og vedtas årlig, som en del av Drammen kommunes handlings- og økonomiplan.”

Vi ser med stor interesse fram til denne tiltaksplanen for 2025.

Tråd

Eldreomsorg og næringslivspolitikk er fortsatt fremmedord i drammenspolitikken

Én kommentar

  1. La oss slå fast med en gang – eldre er en ressurs da 85% av disse klarer seg godt på egenhånd og mange betaler fortsatt skatt, men kan også bety et økt behov for helse- og omsorgstjenester, samt flere trinn i boligtrappa. En presset kommuneøkonomi krever at vi tenker nytt, og det er et stort behov for effektivisering, prioritering og omlegging av det kommunale tjenestetilbudet. Det må blant annet åpnes i langt større grad for private initiativ når det gjelder nye boformer for eldre. Da er det viktig at de eldre som kan klare seg selv – og det er de langt fleste av oss – får mulighet til dette, uten for mange påbud og dumper i vegen – verken for innbygger eller utbygger. Vi må tørre å si JA når private utbyggere presenterer nye prosjekter tilpasset denne gruppen, såkalte seniorboliger. Vi skal ha boliger av god kvalitet og med gode fellesskapsløsninger. Flere kan bo hjemme lenger, noe som er god økonomi for kommunen, da det ikke påløper verken kommunale investeringskostnader eller vedlikeholdskostnader for denne type selveide boliger. Og ikke minst, når seniorene flytter inn i sine seniorleiligheter, blir eneboliger frigjort for nye, unge innbyggere, slik at kommunen får oppfylt sitt ønske om innbyggervekst, fornyelse, utvikling og flere skattekroner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *