Aksje apper er en form for programvare som gjør det enklere å kjøpe, selge og analysere aksjer. Appene fungerer på forskjellige måter og har ulike funksjoner. Her tar vi en titt på hva det innebærer.
Hvordan fungerer de?
En aksje app brukes typisk på mobiltelefoner og PC, enda det også finnes flere utgaver for nettbrett. De lastes ned via en programvarebutikk og er utviklet på vegne av et meglerhus. Et godt eksempel er aksje appen som leveres av Robinhood, en av USA sine største meglerhus. Den kan lastes ned i iOS og Android, via henholdsvis Apple Store og Google Store.
Når appen aktiveres må man logge seg inn med brukernavn passord, og ofte det som kalles for 2-FA (2-faktor autentisering). For mobiltelefoner holder det som regel å benytte fingeravtrykk som 2-FA, enda det varierer.
Analyse
En aksje app gjør det mulig å analysere aksjer. Funksjonene mellom ulike apper varierer. Noen apper lar deg bruke såkalte MACD, Bollinger bands og andre “trend indikatorer”. På den andre siden finnes det aksjeapper som kun lar deg studere aksjekursen sett opp mot en gitt tidsperiode.
Av den grunn er det også mange aksjetradere som velger å kjøpe separate programmer, slik som Tradingview.
Kjøp og salg
Viktigst er muligheten til å kjøpe og selge aksjer i selskaper etter eget ønske. Aksje-apper fungerer akkurat på samme måte som en vanlig webapplikasjon hos meglerne. Den lar deg legge inn markedsordre, limit ordre og i noen tilfeller såkalte “all or nothing” ordre.
Les også: Hvorfor er det så dyrt å kjøpe aksjer?
I tillegg finnes det aksjeapper som også lar deg investere i derivater. Det er såkalte tjenester som call og put opsjoner, ETF’er og indeksfond.
I noen tilfeller er det også mulig å handle CFD kontrakter, men det gjelder kun hos utvalgte meglere i Europa.
Mer om aksjeapper
Hensikten med en aksje app er først og fremst at man skal kunne holde oversikt over alle beholdninger (verdipapirer) til enhver tid. Det inkluderer altså ikke bare aksjer, men også muligheten til å spore verdiutviklingen fra andre investeringer, inkludert opsjoner og øvrige derivater.
En aksjeapp vil også ha en annen form for funksjonalitet sammenlignet med web-baserte applikasjoner. Som regel er det mer begrenset hva du kan gjøre med appens interface. Mobiltelefoner og nettbrett har mindre plass, noe som begrenser handlerommet til utviklerne.
Av den grunn vil en aksjeapp være langt mer kompakt, og ha færre funksjoner tilgjengelig. Det er vanskeligere å fremvise kursutviklingen for ulike aksjer når skjermen har en begrenset størrelse.