Etterspørselen øker sterkt for revisjonsselskapene sine tjenester. Fra 2020 til 2021 økte omsetningen med hele 8,2 prosent. Bransjen omsetter nå for 16,6 milliarder kroner.
et ventes høy etterspørsel og solid omsetningsvekst også i 2022. I 2021 passerte bransjen for første gang 10 000 ansatte.
97,5 prosent av all næringsomsetning er underlagt revisjon
– Vi har over flere år hatt solid vekst i bransjen, sier Kvalevåg. Til tross for at selskaper med omsetning under 6 millioner kroner nå kan velge ikke å ha revisor, er det faktisk slik at hele 97,5 prosent av omsetningen i norske aksjeselskaper er underlagt revisjon, sier adm. direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen.
Mange velger frivillig revisjon
– En betydelig andel selskaper som etter loven er fritatt for plikt til å ha revisor, velger likevel å ha revisjon, sier Kvalevåg. Det er fordi de ser hvilken verdi revisjon har for virksomheten, deres eiere og ansatte, kunder, forretningsforbindelser og långivere, sier hun.
Regelverket øker i kompleksitet og nye rapporteringskrav gir økt behov for revisors kompetanse. I tillegg utfordrer urolige tider tillit til informasjon slik at revisors rolle som samfunnets tillitsperson blir enda viktigere, legger Kvalevåg til.
Revisjonsfritak påvirker i liten grad bransjen
Revisjonsfritaket for små selskaper, som ble innført i 2011, har i liten grad påvirket veksten i bransjen.
– Det er åpenbart at når 240 000 aksjeselskaper ikke lenger er underlagt uavhengig ekstern kontroll, innebærer det økt risiko. Det er likevel i første rekke en utfordring for samfunnet, ikke for revisjonsbransjen, avslutter Kvalevåg.